Přívalové deště i kroupy, do Česka míří další silné bouřky. Kdy a kde udeří?

Bouře nad Jihlavou

Počasí 27.6.2022 6:08

Po slunném víkendu do Česka opět míří silné bouře. Udeřit by podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly v pondělí večer a v noci. Meteorologové vydali výstrahu. Dále platí varování před vznikem požárů a vysokými teplotami. V pondělí teploměry naměří až 34 °C.

Začátek týdne se ponese v duchu tropických teplot i silných bouřek. Bude jasno až polojasno, na západě při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. K večeru by v Čechách od západu mělo oblačnosti přibývat, postupně by se místy měly tvořit přeháňky nebo bouřky, a to i velmi silné.

„Bouřky mohou být večer v západní polovině Čech i velmi silné s přívalovými srážkami kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvádí meteorologové z ČHMÚ. Výstrahu před bouřkami publikovali v pondělí dopoledne.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí pro část Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje od pondělní 20. hodiny. Výstraha pro tyto kraje končí v úterý okolo 6. hodiny ráno. Na menších tocích může ojediněle dojít i k překročení prvního stupně povodňové aktivity.

Dále platí také výstraha před silnými bouřemi (slabší stupeň). V pondělí od 16. hodiny do 20. hodiny platí opět pro části Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Očekávají se nárazy větru kolem 70 km/h a kroupy. Na menších tocích může ojediněle dojít i k překročení prvního stupně povodňové aktivity.

Třetí výstraha před bouřkami platí pro části Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého, Pardubického kraje a Vysočiny. Dále pro celý Karlovarský, Ústecký, Liberecký kraj a Hlavní město Prahu. Varování platí od 16. hodiny do úterní 6. hodiny. Také platí výstraha před vznikem požárů a vysokými teplotami.

Během dne teploty vystoupají nad tropickou třicítku, pohybovat se budou mezi 30 až 34 °C, na horách kolem 25 °C. Vát bude slabý, přes den místy mírný jihovýchodní až jižní vítr o síle 2 až 6 m/s, který se bude v Čechách později večer měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

V úterý přijdou i kroupy

V noci bude v Čechách oblačno až zataženo, na většině území přeháňky, místy bouřky, a to i velmi silné. „Bouřky mohou být i velmi silné s přívalovými srážkami kolem 50 mm, kroupami a nárazy větru kolem 90 km/h,“ dodali meteorologové.

Na Moravě a ve Slezsku bude v noci jasno až polojasno, někde oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší teploty klesnou k 20 až 16 °C. Vát bude slabý proměnlivý, v Čechách postupně severozápadní až severní vítr o síle 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

V úterý bude převážně oblačno. Místy během dne jen ojediněle přeháňky nebo bouřky, večer v Čechách od jihozápadu i velmi silné. „Bouřky mohou být večer v Čechách i velmi silné s přívalovými srážkami kolem 60 mm, kroupami a nárazy větru kolem 80 km/h,“ dodali meteorologové.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C, na východě kolem 29 °C. Vát bude slabý, během dne mírný severní až severovýchodní vítr o síle 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Tagy: