Měsíční předpověď: Parné dny budou pokračovat, stejně tak bouřky. Kdy se ochladí?

Počasí

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydali měsíční předpověď. Z následujících čtyř týdnů bude ten od pondělí 20. června nejteplejší. Ochlazení přijde až na začátku prázdnin. Parné dny doprovodí větší množství srážek i silné bouřky.

Počasí v Česku bude tento týden proměnlivé s přeháňkami i bouřkami. Odpolední maxima se očekávají mezi 25 až 30 stupni, vyplývá z týdenní předpovědi ČHMÚ. Silné bouřky místy s kroupami přecházejí Českem směrem k východu také v pondělí 20. června.

Z nadcházejících čtyř týdnů bude tento nejteplejší. Nad tropických 30 °C by se teploty v Česku měly dostat ve čtvrtek a v pátek. Opět hrozí dešťové srážky. Meteorologové očekávají o poznání chladnější víkend, než byl ten minulý, kdy se nejvyšší teploty dostaly až na 39 °C. Obloha se zatáhne a bude pršet. Nejvyšší teploty o víkendu odhadují meteorologové na 28 °C.

Jak bude v polovině července?

Stejně jako v tomto týdnu i v dalším na přelomu června a července bude podle výhledu tepleji, než je v této době obvyklé. Týdenní průměr nejvyšších teplot přes den meteorologové očekávají kolem 25 °C, v prvním čistě prázdninovém týdnu se dvěma státními svátky klesne k 22 stupňům.

„V polovině července se teploty opět dostanou k normálu. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot v celém období očekáváme mezi 10 až 15 °C,“ uvedl ČHMÚ.

Množství srážek bude v nadcházejících čtyřech týdnech v normálu, průměrný úhrn srážek v ČR v tomto období je 80 milimetrů. „Lokálně však nelze vyloučit i výraznější srážkové úhrny vázané na bouřkovou činnost,“ doplnili meteorologové v měsíčním výhledu.

Tagy: