Do Česka mířily chilli papričky s pesticidy. Inspekce jich zabavila více než tunu

Zásilku chilli papriček, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost nadměrného množství pesticidu, nechali zlikvidovat inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha-Ruzyně. Celková hmotnost zabaveného zboží přesáhla jednu tunu, informovala inspekce na svém webu.

Zásilka obsahovala známý druh chilli papričky – papriku křovitou, která pocházela z Vietnamu. Analýza podle SZPI prokázala přítomnost nadměrného množství pesticidu, konkrétně chlorfenapyru.

ČTĚTE TAKÉ: Polévky byly moc pálivé. Dánsko stáhlo z prodeje tři příchutě, sehnat se dají i v Česku

Na základě laboratorních rozborů inspektoři rozhodli, že zásilku nepustí na trh a dovozci ji následně nechali zlikvidovat. S kontrolovanými osobami zahájí inspekce správní řízení o uložení pokut. Celková hmotnost nevyhovujících šarží potravin činila 1 135 kilogramů.

Na konci května SZPI stáhla z prodejen Tesco infikované kuřecí maso z Ukrajiny, které obsahovalo salmonelu. Ačkoli by se už na pultech prodejen nemělo nacházet, nelze vyloučit, že ho zákazníci nemají doma v mrazáku.

„SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pozor na falešné slevy, varuje obchodní inspekce. Expert poradil, jak prodejcům nenaletět

Tagy: