Pozor na falešné slevy, varuje obchodní inspekce. Expert poradil, jak prodejcům nenaletět

Nakupování ve slevách je pro Čechy národní sport.

Falešné slevy v obchodech

Kontroloři České obchodní inspekce odhalili několik obchodních řetězců s falešnými slevami. Problémem je převážně neúplné poskytnutí informací o ceně. Pokuty se v takovém případě mohou vyšplhat až do výše pěti milionů korun. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl tiskový mluvčí České obchodní inspekce František Kotrba.

Falešné slevy se v obchodech stávají populární technikou, jak přimět zákazníka k nákupu většího množství produktů. Vyvolat dojem, že se výrobek zrovna zlevnil, i když to není pravda, může prodejce například tak, že zboží nejprve zdraží a pak teprve přistoupí ke snížení ceny. Tiskový mluvčí inspekce František Kotrba ve vysílání CNN Prima NEWS v pořadu Nový den popsal možnosti, jak si slevy pohlídat.

ČTĚTE TAKÉ: Drůbežář o vyšších cenách kuřecího: Do Polska se ženou investoři. Očekávám další zdražování

„Je zapotřebí si bedlivě zkontrolovat cenovku," řekl Kotrba. Podle něj musí vždy obsahovat aktuální cenu a v případě, že se jedná o zlevněný produkt, tam musí být i informace o nejnižší ceně v době 30 dní před poskytnutím slevy. Sdělil, že pokud si spotřebitel všimne nějaké nesrovnalosti, je nejlepší informovat personál přímo na místě.

Doporučuje také zvážit informace o prodejci. Hlavně pokud se jedná o eshop. Anonymita je zde totiž značně větší. Zároveň radí porovnat si rozdíly cen napříč trhem, včetně online obchodů, kde může být sleva výrazně větší.

Za první kvartál padlo již 48 trestů, přičemž celková částka přesáhla pět milionů korun. Nejčastějším prohřeškem jsou chybějící informace o nejnižší ceně výrobku za posledních 30 dní před poskytnutím slevy. Běžná je také celkově nesprávná informace o ceně.

Během minulého roku obchodní inspekce udělala 1 665 kontrol a téměř v polovině objevila nějaká pochybení. V letošním roce se prozatím uskutečnilo 477 kontrol a porušení předpisů zjistila inspekce u 37 procent z nich.

Kontroly probíhají v kamenných i internetových obchodech. „Cílem je ověřit skutečnou cenu výrobku, u kterého prodávající deklaroval slevu, a správnost této informace," řekl Kotrba. Inspekce také ověřuje poctivost prodeje produktů, jelikož často dochází například k nesprávnému markování produktů. Takových případů odhalily letos čtyřicet.

Pokuta za nedodržení předpisů může dosáhnout až pěti milionů korun. „Její výše se odvíjí od povahy a závažnosti přestupku, stejně tak od četnosti pochybení," sdělil mluvčí. Zároveň se přihlíží k přitěžujícím, ale i polehčujícím okolnostem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: České ceny potravin pod tlakem: Co očekávat v příštích měsících?

Tagy: