Do Česka se vrátí zima. Teploty klesnou k nule, na horách se objeví sněžení

Česko se potýká s intenzivním sněžením, které způsobuje komplikace nejen v dopravě (2. 12. 2023).

Počasí (9.4.2024 6:46)

Po předchozích tropických dnech se prudce ochladí. Do Česka by se měla podle meteorologů vrátit v příštím týdnu zima. Teploty klesnou takřka k nule a na horách může sněžit. Místo slunečné oblohy nás čekají přeháňky a déšť.

V posledních dnech panovaly v Česku velmi vysoké teploty, které místy přesáhly 30 stupňů, tedy hranici tropického dne. V příštím týdnu se však výrazně ochladí. Na svých facebookových stránkách o tom informoval profil Meteo Včasné varování, který přiložil snímek, z něhož vyplývá, že by teploty ve výškách nad 1500 metrů mohly klesnout i pod bod mrazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co vlastně je pocitová teplota a jak se určuje? Existuje pro ni složitý vzoreček

Výrazný pokles teplot pro CNN Prima NEWS potvrdila i meteoroložka Jana Hujslová. „V pondělí 15. dubna pravděpodobně přejde přes naše území výrazná studená fronta, za kterou k nám pronikne studený vzduch od severozápadu,“ uvedla Hujslová.

Přechodně se do hor vrátí zima a to okolo 16.4. Toto je mapa teplot pro polohy cca 1500 m n.m. Směr postupu vidíte v našem zakreslení na snímku od wxcharts.com. Vše budeme upřesňovat.

Posted by Meteo Včasné varování on Monday, April 8, 2024

Teploty by dokonce měly klesnout pod dlouhodobý průměr. „Podle aktuálních předpovědních materiálů se budou maximální teploty uprostřed příštího týdne pohybovat pouze mezi 7 až 11 °C (tedy zhruba o 4 °C níže než bývá uprostřed dubna obvyklé) a na horách a ve vyšších polohách se objeví sněžení,“ sdělila Hujslová.

Z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu pak vyplývá, že ve středu 17. dubna by nejnižší teploty mohly klesnout až na dva stupně. V příštím týdnu se také očekává vyšší úhrn srážek. Podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu je pravděpodobnost nadprůměrného úhrnu srážek zhruba 90procentní.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Tagy: