Do hospody jako na bohoslužbu? Církev svobodné konzumace piva chce obejít opatření

Církev piva chce obejít opatření.

Církev svobodné konzumace piva chce obejít opatření

Popíjení piva jako náboženský akt je další z „triků“, kterým by lidé rádi obcházeli vládní opatření uzavírající hospody. Takzvaná Církev svobodné konzumace piva totiž chce proměnit návštěvy restaurací v bohoslužby. Podle ministerstva kultury je ale šance na to, že církev opravdu vznikne, naprosto nulová.

Základní listina práv a svobod umožňuje všem Čechům bez represí projevovat jejich náboženské vyznání. Část z nich si to ale vyložila po svém – s pivem v ruce. Založením pivní církve by se restauratéři a jejich zákazníci snažili obejít vládní protiepidemická opatření. Na bohoslužbách by se totiž mohli scházet za mírnějších podmínek.

„Zvolili jsme tuto polorecesistní formu, abychom upozornili na jednu zásadní nespravedlnost. Pokud vy jste členem církve, která přijímá podobojí, tak můžete s vládním posvěcením, řekněme jednou týdně, odjet do svého svatostánku a tam pít alkoholický nápoj – mešní víno. Já osobně nevidím absolutně žádný rozdíl, proč my bychom měli být diskriminování v konání toho, co nás činí šťastnými,“ uvedl pro televizi CNN Prima NEWS vrchní duchovní Církve svobodné konzumace piva.

Inspirací byla otevřená restaurace Šeberák

Aby mohla taková církev začít fungovat, potřebuje být schválená ministerstvem kultury. „Není možné, aby se parta nějakých kamarádů, kteří chtějí obcházet pravidla, scházet se v restauraci, tvářila jako církev nebo náboženská společnost. To je absurdní a vůbec si neumím představit, že by někdo na ministerstvu kultury takový spolek schválil,“ okomentovala nápad Michaela Lagronová, vedoucí tiskového oddělení ministerstva kultury.

Podobný „trik“ přitom tento týden zkoušela restaurace Šeberák v pražských Kunraticích. Právě to církev podle jejích webových stránek inspirovalo. „Lidé jsou v zoufalé situaci, tak vymýšlí různé příležitosti, jak vlastně opatření obejít. Pro mě je to jenom důkaz toho, že by se mělo něco dít,“ poznamenal majitel restaurace Jakub Olbert.

Restaurace přitom budou už od příštího čtvrtka moci s omezením otevřít. Církev ale chce vytvořit možnost scházet se i pro případné další vlny zavírání podniků.

Tagy: