Zástupce restauratérů: Odpor Šeberáku je sobecký exces, komplikuje jednání s vládou

Luboš Kastner, zástupce restauratérů.

Pražská restaurace Šeberák majitele Jakuba Olberta v pátek, stejně jako ve čtvrtek, navzdory vládním zákazům otevřela. O víkendu se k podnikatelskému odboji zřejmě připojí další provozovny. Podle hostů pořadu 360° Pavlíny Wolfové – zástupce restauratérů Luboše Kastnera a ústavního právníka Jana Kudrny – je ale takový přístup nebezpečný.

Ačkoliv Kastner chápe, že je Olbert v zoufalé situaci, otevření restaurace je podle něj akt sobeckosti. „My jsme byli krokem toho restauratéra šokováni. Takové excesy nám velmi nabourávají pozici při vyjednávání s vládou a také to poškozuje celkovou image gastronomie. Sobeckost jednoho dopadá na tisíce dalších lidí,“ komentoval v pořadu CNN Prima NEWS.

Kastner veřejně poprosil restauratéry, aby Olberta nenásledovali, nechali přes víkend zavřeno a vyčkali na rozhodnutí vlády. Sám se domnívá, že vláda podnikům nedovolí otevřít ani v pondělí. „Rétorika vlády tomu nahrává. Komunikace nebyla šťastná, vzniknou kvůli ní škody, ale s tím se musíme vyrovnat. Byla by chyba otevřít příliš brzy. Když vláda rozhodne o konkrétním dni, nijak to nezavazuje restauratéry, aby v daný moment otevřeli. Mohou reagovat profesionálně a otevřít o dva dny později,“ myslí si spolumajitel největší restaurace v Česku s názvem Červený Jelen.

Při pohledu na celý gastronomický trh nevidí Kastner do budoucna situaci nijak růžově. Řada podniků se už podle něj připravuje na hibernaci a otevře až na jaře. „Celkově krizi nepřežije čtvrtina trhu. To znamená čtvrtina z byznysu, ve kterém působí přes 30 tisíc podnikatelů a přes 150 tisíc lidí,“ uzavřel Kastner.

Má Olbert šanci na podporu soudů?

Chování majitele restaurace kritizoval v pořadu 360° Pavlíny Wolfové také ústavní právník Kudrna, který připodobnil Olbertovu občanskou neposlušnost k případu Rosy Parksové, jejíž aktivismus vedl ke změně segregačního zákona v USA. Olbert ale na rozdíl od Američanky podle právníka postrádá podporu veřejnosti.

„Kdo se postaví samovolně na odpor, musí počítat s tím, že se k němu nikdo nepřidá. Právo na odpor je poslední pojistka, kdyby někdo odstraňoval demokracii. Je ale podmíněna tím, že se člověk nemůže dovolat soudních orgánů, což zde není splněno. Naopak jsme svědky toho, že soudy řadu případů projednávají a dávají občanům za pravdu,“ upozornil Kudrna.

Situace podle něj není „zralá“ na podobnou neposlušnost. „Platí právnický bonmot z trestního práva, který říká, že trestný není státní převrat, ale neúspěšný pokus o něj. Každý občanský projev neposlušnosti bude potrestán, při efektivní snaze musíte získat přízeň veřejnosti,“ řekl ústavní právník. „Je otázka, zda je na tom onen restauratér opravdu tak špatně, pokud to chce dotáhnout až k nejvyššímu soudu, měl by si připravit alespoň čtvrt milionu,“ dodal.

Tagy: