Do pěti let krabička cigaret za 200 korun. Kuřáci budou vymírat, předpovídá ekonom

Ruka s cigaretou

Cigarety budou zdražovat

Cigarety budou i nadále zdražovat, tento rok až o 5 procent. Prodej cigaret podle odborníků v Česku jen tak neskončí a cena se bude nadále stále zvyšovat. V Česku kouří zhruba 2 miliony lidí nad 15 let.

Od 31. května 2017 platí v Česku takzvaný protikuřácký zákon. Lidé si od té doby nesmí zapálit v interiérech restaurací, v barech a na nástupištích. Počet kuřáků se ale od té doby příliš nesnížil. Na celoplošný zákaz kouření v zemi si budeme muset ještě počkat. „Je to otázka jedné generace, kdy skončí, to znamená 20 až 25 let. Možná to bude znít cynicky, ale kuřáci budou postupně vymírat, bude se zpřísňovat legislativa,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda.

„Když se podíváme po ostatních zemích, tak v zásadě všude polovina kuřáků kouří stejně, asi čtvrtina kouří méně anebo přestala a ta zbývající čtvrtina se ke kouření buď vrátila, nebo kouří víc,“ řekla lékařka Eva Králíková. Podle ní pouze jedno z deseti dětí začne kouřit po svých 18tých narozeninách. Mladí začínají o hodně let dřív, Důvodem je cílený marketing cigaret právě na děti. „Když vyrábíte cigarety, nebo nějakou takovou návykovou látku, tak v zásadě ty zákazníky musíte získat do té závislosti dřív, než oni dostanou rozum. V České republice je věk první cigarety mezi 10 a 12 lety,“ řekla Králíková.

Inflace a tlak vlády na zvyšování spotřební daně

I přesto, že cigarety i několikrát do roka zdražují, kuřáky to prozatím neodrazuje. Zeptali jsme se jich, co by se muselo stát, aby s kouřením přestali. „Absolutně ne. Já bych kouřil, i kdyby stály sto tisíc korun,“ uvedl jeden z dotázaných. „Ano, přestal bych kvůli penězům. V Anglii stojí krabička 12 liber, což je v přepočtu na naše i více než 300 korun,“ přidal odlišný názor další.

„Zcela jistě do pěti let bude krabička stát i více než 200 korun, protože nyní pociťujeme velkou inflaci a také je tady tlak ze strany vlády na zvyšování spotřební daně z cigaret,“ predikoval Kovanda.

„Na základě přijatého pozměňovacího návrhu k daňovému balíčku pro rok 2021 se sazba u všech tabákových výrobků navýšila v roce 2021 o 10 procent a v letech 2022 a 2023 pak vždy o 5 procenta. Konečné zdražení bude záviset především na cenové politice jednotlivých producentů,“ konstatovala mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová

Průměrný kuřák, který kouří celoživotně, mívá za sebou několik desítek pokusů přestat kouřit. Úspěšnost bývá ale velmi malá, bez pomoci jen asi tři až pět lidí ze sta vydrží nekouřit po celý rok.

V Česku kouří zhruba 2 miliony lidí nad 15 let. Ročně umírá zhruba 16 tisíc z nich, což je přibližně 44 kuřáků denně.

Tagy: