Do politiky chtějí jen psychopati, řekla Šichtařová. Hned poté, co se nedostala do Senátu

Příspěvek na sociálních sítích ekonomky Markéty Šichtařové rozvířil internetovou bouři. Neúspěšná kandidátka Svobodných na senátorku v něm například označuje lidi, kteří chtějí do politiky, za psychopaty. Pro normálního člověka to má být podle jejích slov „sebeobětování“. V dlouhém komentáři si v reakci na svou prohru v senátních volbách rýpnula také do výsledků ve svém obvodě na Praze 4.

V obvodu na Praze 4 postoupili do druhého kola senátních voleb Jiří Drahoš (STAN) a Josef Svoboda (ANO). Šichtařová se umístila až na čtvrtém místě se 14,04 procenty hlasů. „Moje hodnocení a pocity? Ty se různí podle toho, vůči komu směřují. Jiné jsou pocity, které mám sama vůči sobě, které mám k lidem, kteří mě podporovali, a které mám vůči celé České republice. Sama za sebe mohu říci, že se mi značně usnadní život. Víte, do politiky vysloveně touží vstoupit jenom psychopaté,“ napsala ekonomka ve svém příspěvku na síti X.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Kuba, Grolich, Červíček. Co dělají tři vládní hvězdy voleb jinak

Lidi, kteří touží vstoupit do politiky, popsala jako ty, kteří sytí své ego mocí, postrádají empatii a nemají problém porušovat dohody. „Normální člověk po tomhle světě netouží. Pokud normální člověk chce vstoupit do politiky, pak ne proto, že by mu to prostředí dělalo dobře, ale proto, že to považuje v nějakém ohledu za správné. Prožívá to jako své sebeobětování,“ dodala Šichtařová. Svůj neúspěch ve volbách poté okomentovala tím, že je pro ni pohodlnější, že v Senátu nebude.

Opřela se také do výsledků na Praze 4, kde podle ekonomky vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem, Green Deal, politika fialové vlády a mlčenliví kývači. „I tohle je tvář demokracie. Většina lidí si demokraticky zvolila, že preferují stádnost nad myšlením. Že preferují chudnutí nad prosperitou. Že preferují budoucí totalitní praktiky nad svobodou. Že preferují nesvéprávnou závislost na státu nad samostatností. Přeju jim, ať si užijí svou volbu. Doslovně. Protože dokud se ve své volbě nevymáchají a nezažijí úpadek, nepřijdou k rozumu,“ rýpla si Šichtařová ke konci příspěvku.

Její komentář, který na sociální síti publikovala v sobotu odpoledne, odstartoval internetovou bouři. Ve stovkách komentářů pod příspěvkem se lidé nevěřícně ptají, jestli je vše myšleno vážně. „Jsem rád, že budete ‚zachraňovat normální svět‘ někde jinde, než v Parlamentu ČR. Přeji mnoho štěstí v osobním životě,“ napsal například teolog Petr Jan Vinš.

Šichtařová již dříve zaujala svým vyjádřením, v němž kritizovala hnutí MeToo, přičemž se vysmála „sněhovým vločkám“, pro které je sexuálním obtěžováním i sebemenší gesto mužské galantnosti. O to více poté šokovala nedávným prohlášením, v němž tvrdila, že ji její bývalý partner Vladimír Pikora roky psychicky i fyzicky týral. Ten její prohlášení označil za součást její senátní kampaně a veškerá obvinění popřel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kuba: Vedení ODS si musí přiznat, že volby byly neúspěch. Do celostátní politiky se nevrátím

Tagy:
Kuba politika ODS volby Praha 4 Jiří Drahoš Česko Volby do Senátu Parlamentu České republiky Psychopatie Markéta Šichtařová Josef Svoboda