KOMENTÁŘ: Kuba, Grolich, Červíček. Co dělají tři vládní hvězdy voleb jinak

Suverénní vítěz krajských voleb, hnutí ANO, vyhrálo v 10 ze 13 krajů a získalo v průměru zhruba 35 procent hlasů. Oproti 22 procentům před čtyřmi lety je to hodně velký skok. ANO navíc posílilo v senátních volbách. O to víc přitahují pozornost lidé, kteří tomuto válci dokázali čelit a volební výsledky úplně otočit. Co dělají jinak?

Jasně, hned v prvním kole senátních voleb byli zvoleni také kandidáti vládních stran Pavel Fischer za TOP 09 a Jiří Čunek z KDU-ČSL. Jenže Fischerovo vítězství v Praze s podporou široké koalice stran není žádné překvapení a Čunek vyhrál v prvním kole i minule. A předminule skoro taky. Úspěch ano, překvapení ne.

DÁLE ČTĚTE: Nikdo nenabídl pomoc, říkají lidé. V zaplaveném okrsku hlasovalo pouhých 3,16 procenta voličů

Hledáte opravdové překvapení? Šokující výsledek? Toho úplně největšího volebního vítězství napříč regiony nedosáhlo hnutí ANO. Má ho na kontě Občanská demokratická strana v Jihočeském kraji. Zisk 47,51 procenta hlasů je vůbec nejvyšší číslo, jakého kterákoliv kandidátní listina letos dosáhla. A úplně nejzajímavější na tom je, že tady ODS nekandidovala v žádné koalici, ale úplně samostatně.

Ještě jednou. ODS kandidující samostatně v roce 2024 získala 47,51 procenta hlasů. Skoro třikrát víc než minule. Ne v nějaké náhodné malé obci, ne v Praze, ale v kraji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vítězové a poražení krajských voleb

V čele kandidátky stál dosavadní hejtman Martin Kuba, který navíc ze všech vítězů v republice získal nejvyšší podíl preferenčních hlasů. Kuba ovšem hned vzkázal, že to není úspěch celorepublikové ODS, jen lidí, kteří ho obklopují. Jakoby vzkazoval: Podívejte se, ono to jde, pane Fialo.

Vedení kraje není vedení vlády, ale ten kontrast je zjevný. Kuba ovládá dvě dnes poněkud vzácné vlastnosti politiků své strany: srozumitelnost a vytrvalou konkrétní práci s výsledky. S věcností v projevech, bez obecných frází, bez obhajování zjevných nepravd. Nakonec ani není třeba vést bombastickou kampaň.

Antilidovec Grolich

Už dlouho před volbami vyčníval mezi poněkud prkennými lídry a kandidáty vládních stran jihomoravský hejtman Jan Grolich. Od dob Dominika Feriho snad nikdo tak neoslovil mladší generaci na sociálních sítích. Přitom jeho zábavná videa mají vždy pointu.

Společná vlastnost s Kubou? Srozumitelnost. Schopnost vystihnout podstatu složité věci jednoduše a také ji tak sdělit. Navíc působí jako úplně normální člověk. Lidově, ale ne lidovecky. Tedy alespoň ne tak, jak si člověk představuje typického politika KDU-ČSL posledních 30 let. Navíc teď dostal vůbec nejvíc preferenčních hlasů v republice.

Oba politici prostě vzbuzují dojem, že jen dělají práci, pro kterou byli zvoleni, a člověk má pocit, že hlasuje pro něco, ne primárně proti něčemu.

Tajemství úspěchu

Třetí zajímavý politik do party je Martin Červíček, který obhajuje post senátora za Náchod. Dostal 48,73 procenta hlasů a zvolení v prvním kole mu uniklo o pár set voličů. Získal o více než 20 procentních bodů více než před šesti lety.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Tehdy mě jeho vítězství překvapilo. Náchodská ODS se tenkrát několik let nacházela v polorozpadu, veřejný obraz samotného Červíčka, byť spíše celorepublikový, nebyl úplně nejlepší, navíc kandidoval proti Pavlu Bělobrádkovi, který teprve pár měsíců před volbami skončil jako místopředseda vlády.

Tajemství úspěchu podle místních? Podobně jako u Martina Kuby by se to dalo shrnout do věty: Všude byl, všude něco udělal. I když Červíček podle všeho letos neobhájí post hejtmana, získal i v krajských volbách jednoznačně nejvíc preferenčních hlasů v kraji.

Poselství pro strany hlásící se k pravici je zřejmé. Rozhodující hlasy navíc, které dokážou zvrátit trend, přináší stálá konkrétní práce a srozumitelnost, ne antikampaň proti více či méně domnělému zlu ani zarputilá snaha obhájit neobhajitelné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedělejme, že se nic nestalo, varuje ODS vítěz voleb Kuba. Za vládou musí být vidět výsledky