Zpověď Šichtařové o domácím násilí: Se sedmi dětmi jsem utekla. Jde o kampaň, brání se Pikora

Deset let byla situace zlá, nejhorší byl však poslední půlrok. Tak ekonomka a politička Markéta Šichtařová v rozhovoru pro magazín Ona Dnes líčila život se svým dnes již expartnerem. Před třemi lety vzala všech sedm společných dětí a utekla. Ve své otevřené zpovědi líčila, jak měl po vlastní dceři muž hodit sklenicí a pořezat ji, diktovat v rodině tvrdá pravidla a sebe i ostatní ohrožovat nožem. Ačkoliv v rozhovoru ani jednou nepadlo jméno dotyčného, dle popsaných detailů ze života se nařčení mají týkat ekonoma Vladimíra Pikory, který byl se Šichtařovou považován za nerozlučnou dvojici. Pro CNN Prima NEWS se k situaci vyjádřil.

O rozpadu manželství Šichtařové s Pikorou, kteří mají sedm dětí, se veřejnost dozvěděla na začátku roku 2022. Nic tehdy nenasvědčovalo tomu, že by za vším mělo stát domácí násilí, jak nyní ekonomka popisuje v otevřeném rozhovoru pro Ona Dnes.

ČTĚTE TAKÉ: Zírání a další typy obtěžování v MHD? Kampaň Čechy rozděluje, Kalousek motiv zesměšňuje

„Když prožijete něco tvrdého, nějakou dobu vám trvá, než to v sobě zpracujete. V první fázi o tom nemůžete mluvit vůbec. Potom dokážete některé věci říct nejbližšímu člověku, ale třeba ne všechny. Pak se to snažíte říct dalším lidem. V určité chvíli něco říct potřebujete, protože když to neuděláte, okolí má sklony vás stigmatizovat, jelikož vám nerozumí,“ vysvětlovala Šichtařová své důvody, proč o situaci v rodině promluvila až nyní.

Jde o součást kampaně

Redakce CNN Prima NEWS oslovila Pikoru s žádostí o komentář. Bez předchozí konzultace s advokátem se nechtěl k nařčení své bývalé partnerky příliš vyjadřovat. „Myslím, že je tam řada věcí na žalobu,“ podotkl s tím, že Šichtařová svým tvrzením podle něj „poškodila jejich děti“.

„Myslím, že v zájmu dětí je, aby se tato věc nechala na později, zejména, až bude mít (Šichtařová, pozn. red.) po volbách. Jsem přesvědčený, že toto je součástí její kampaně. Snažila se zavést do hry i Jiřího Drahoše (obhájce mandátu v senátním obvodu č. 20 – Praha 4, v němž letos kandiduje i Šichtařová, pozn. red.), neustále ho vyzývala k tomu, aby s ní šel do debat. Vzhledem k tomu, že vůbec nereagoval, tak hledá jiný mediální humbuk. A hrozně moc se jí v tuto chvíli hodí, aby se o ní psalo,“ rozporoval Pikora důvod, proč se ke zpovědi o domácím násilí Šichtařová odhodlala až nyní.

Dodal, že nyní bude věc řešit s advokátem a považuje za předčasné se vyjadřovat.

Člověk se mění i velmi pomalu

Ve vztahu ekonomka a kandidátka do Senátu za Svobodné byla více než dvacet let. Situace se však začala měnit „ve zlou“ až v posledních deseti letech – přičemž poslední půlrok měl být nejhorší.

„Nic tomu nenasvědčovalo, kromě partnerovy občasné nadměrné vzteklosti, což se ale vždycky během chvilky srovnalo. Myslela jsem si, že člověk se sklony k násilí se pozná na první pohled, že mu to takzvaně kouká z očí, a domnívala jsem se, že když si násilí necháte líbit, je to vaše vina, protože se tomu nepostavíte,“ vysvětlovala pro Ona Dnes. Sama prý ale zjistila, že se člověk „může měnit a odkrývat velmi pomalu“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Francií otřásl případ brutálního znásilnění. Turistku mělo napadnout pět mužů

Některé jednání Šichtařová přisuzovala obsedantně kompulzivní poruše, kterou měl partner trpět. Jedná se o lidi, kteří mají pocit, že vše kolem nich je špinavé a musí si neustále mýt ruce.

„Vnímala jsem, že partner je nemocný. Chtěla jsem mu to usnadnit, proto jsem souhlasila například s tím, že i já si umyju ruce, když to po mně bude chtít, protože se mu tím uleví. V určitém okamžiku ale vše začalo gradovat. Jeho chování se postupně měnilo a v domácnosti přibývalo věcí, které byly údajně kontaminované – nejprve mikroby, v pozdější fázi radioaktivitou,“ líčila.

Z okouzlujícího Jekylla zlý Hyde

„Kontaminovaných“ či zakázaných předmětů, na něž nesměla rodina sahat, přibývalo. „Omezení navíc začala být provázena křikem a vyhrožováním. Pořád jsem ale vycházela z toho, že partner se takhle chová proto, že je nemocný, že trpí,“ sdělila ekonomka s tím, že nechtěla rozbíjet rodinu. Později však začala mít podezření, že to, co se dělo, již nesouviselo s nemocí, ale spíše s povahovým nastavením.

„Mimo domov totiž působil jako okouzlující Jekyll, jedním slovem miláček. Když se ale vrátil domů, změnil se ve zlého agresivního Hyda. Psychický tlak se stupňoval a k němu se začal přidávat i ten fyzický,“ zdůraznila v rozhovoru pro Ona Dnes s tím, že se snažila před partnerem chránit zejména děti – to se však dařilo stále méně.

Po dceři měl například její vlastní otec hodit půllitr plný vody. Následně se dívce do stehna zarazil střep. „Všude byla krev a dcera měla poručeno střepy nahá uklidit a potom vytřít podlahu, aby se nekontaminovala. Když to udělala, hodil po ní další půllitr,“ líčila s tím, že když scénu po návratu domů uviděla, musela se svléct a začít uklízet střepy s dcerou.

„Kdybych sáhla v tu chvíli po mobilu, který byl považován za radioaktivní, okamžitě by přišel další výbuch. V domě bylo šest dětí a já měla hrozný strach, že když budu volat policii, tak se jim něco do doby, než dorazí policie, stane,“ pokračovala Šichtařová. Popisovala, jak jejich dům naplňoval křik, jak se děti strachy pomočovaly.

Nejhorší situace byly podle ekonomky ty, v nichž se objevovaly nože. „Nejdřív si je partner začal přikládat ke krku a řval na mě, jestli se má podřezat. Protože jsem třeba sáhla na obálku, která byla údajně radioaktivní. Někdy na mě tím nožem mířil, jindy s ním vyběhl ven se slovy, že chce najít majitele auta, který nám zaparkoval před branou,“ sdělila.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily případu brutálního znásilnění v Bratislavě. Útočil nezaměstnaný Nigerijec, píší média

Navzdory všem situacím uvedla, že „fyzického násilí nebylo zase až tolik“. „Dostala jsem párkrát pěstí, dcera byla jednou škrcená, pořezaná. Mladší děti dostávaly od partnera na zadek stylem, který připomínal porouchaný stroj, co se nemůže zastavit. Ale nebylo to na denním pořádku. Daleko horší byl všudypřítomný strach,“ doplnila.

Když už máš sedm dětí, neutečeš mi

Situace byla již neúnosná, přičemž první myšlenky na útěk přišly v době, kdy byla Šichtařová těhotná s jejich sedmým dítětem – které „nebylo rozhodně chtěné“, ale dnes by ho ekonomka za nic nedala.

„Když se blížil porod, věděla jsem, že už musím něco podniknout. Pamatuji si jednu partnerovu hlášku těsně před útěkem: Teď, když už máš sedm dětí, mi neutečeš. Chtěla jsem počkat, než porodím – nedokázala jsem si představit, že rodím na útěku – a plánovala jsem pár týdnů poporodní rekonvalescence. Ale to už jsem nezvládla, doma mezitím došlo k dalšímu výbuchu,“ uvedla.

Když následně partner odjel z domu, vrhla se do akce: naložila nejmenší děti, starší vyzvedla ve škole z vyučování a odjela na tajné místo. Domů vzkázala, že se nevrátí, dokud partner dům neopustí a nepůjde na léčení. S tím souhlasil, načež se Šichtařová s dětmi vrátila do domu, z nějž se stala „malá pevnost“.

Jak ale v rozhovoru pro Ona Dnes uvedla, od psychiatričky brzy zjistila, že se partner léčí s jinou diagnózou a o agresivním chování či manipulaci nemluvil. „Před lékařkou jsem mu řekla, že tím spálil poslední šanci a že to mezi námi skončilo. On se pak pokusil spáchat sebevraždu a byl hospitalizován na uzavřeném psychiatrickém oddělení. Dnes jsme spolu v kontaktu prostřednictvím soudu,“ doplnila Šichtařová.

Rozvodové řízení trvá již tři roky, kdy se podle ekonomky „partner stále odvolává a chce to zastavit“. Děti jsou svěřeny do její péče a ty nejstarší mají rozhodnutím soudu nařízeno se s otcem nestýkat.

Domácí násilí, které se dědí

Téma domácího násilí ve společnosti nadále provází řada mýtů a stigmat. Domácí násilí má mnoho podob. Může se jednat o formu fyzickou, sexuální, psychickou, ekonomickou, sociální či kybernetickou.

Iniciativa Pod svícnem

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti, změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stála poslankyně Barbora Urbanová (STAN) a spoluzakladatelka PR agentury Communications Lab Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry. Projekt doplňují výpovědi obětí a stránky na sociálních sítích. Součástí projektu je také petice „Za bezpečný domov“. Další informace o iniciativě Pod svícnem si můžete přečíst na oficiálních stránkách.

„Podle výzkumů zažívá každá pátá až šestá rodina v Česku domácí násilí. Z toho v 80 procentech těchto rodin žijí děti,“ zdůraznila dříve pro CNN Prima NEWS Martina Vojtíšková, předsedkyně Asociace pracovníků intervenčních center ČR.

Na jaře letošního roku asociace ve spolupráci s experty ze společnosti SocioFactor zveřejnila data z prvního výzkumu v České republice na téma přenášení domácího násilí z generace na generaci. Výsledek? Téměř třetina Čechů, kteří se v životě setkali s domácím násilím, ho zažila v dětství i dospělosti – a to buď jako svědek, oběť či původce násilí.

Oblasti domácího násilí se věnuje také iniciativa Pod svícnem. Ta na začátku roku 2024 spojila síly s výzkumnou agenturou Ipsos a zveřejnila alarmující data z výzkumu týkajícího se obětí domácího násilí.

Pouze necelá desetina lidí, kteří prožili domácí násilí, má důvěru v soudy, jež rozhodují o vině či nevině agresorů. Naopak nejvíce respondentů důvěřuje neziskovým organizacím, a to v 90 procentech případů. Výzkum také ukázal, že téměř tři čtvrtiny případů domácího násilí se nedostaly před soud. Z těch, které tam zamířily, jen ve 40 procentech justice rozhodla podle dotázaných spravedlivě.

Tagy: