Do posiloven i hotelů jen očkovaní nebo ti, kteří covid prodělali. Izrael rozvolňuje

Ženy v posilovně

Izrael, který dosud v poměru k počtu obyvatel naočkoval proti COVID-19 nejvíce lidí na světě, v neděli otevírá obchody, kulturní a sportovní zařízení či hotely. Do některých míst však budou moci jen ti, kdo koronavirus prodělali nebo jsou proti této nemoci očkovaní. Naopak Francie by v neděli mohla rozhodnout o dalším zpřísnění koronavirových restrikcí a omezení pohybu v některých oblastech, zejména na jihu země.

Izraelci se mohou od neděle těšit na výrazné uvolnění. Otevřít se mají obchody, trhy či muzea. Posilovny, hotely a bazény i některá další zařízení však mají být zpřístupněny jen těm, kteří byli očkováni proti COVID-19 nebo nemoc mají za sebou. Tito lidé se prokážou potvrzením, takzvaným zeleným pasem.

Zhruba devítimilionový Izrael dosud alespoň jednou dávkou očkoval zhruba 45 procent populace, okolo třetiny Izraelců již dostalo dávky obě.

Francie naopak zpřísní

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran naopak kvůli zvýšenému počtu případů v některých oblastech v sobotu oznámil, že zváží zpřísnění opatření a uzávěru některých regionů. Nové restrikce, jejichž oznámení se v neděli očekává, mají zasáhnout hlavně středomořské pobřeží okolo pátého největšího francouzského města Nice.

Tagy: