Do restaurace ano, do školky ne. Malé děti musí po návratu z ciziny do zvláštní karantény

Děti ve školce

Děti mladší šesti let nesmí po návratu z rizikových zemí týden chodit do školky, i když mají negativní výsledek PCR testu na koronavirus. Do restaurace, bazénu nebo na hřiště však můžou bez problému. Tak zní právní výklad platného opatření ministerstva zdravotnictví.

Místo toho, aby si malý Samuel hrál ve školce s dětmi, tráví po návratu z prázdnin v Řecku sedm dní v karanténě. „Hned na letišti jsme se otestovali, a to i já, i když jsem očkovaná,“ uvedla jeho matka Radka Mužíková.

Celá rodina včetně Samuela měla výsledky testů negativní. Zatímco starší děti zamířily do školy, Samuel, který je mladší šesti let, musel zůstat doma.

Radka Mužíková kontaktovala příslušnou hygienickou stanici, která si však nevěděla rady, a dotaz tak tlumočila svému právnímu oddělení.

„Z těch běžných činností děti mladší šesti let nejsou vyloučené, jenže u mateřské školy je odlišný režim, proto mateřské školy jejich přítomnost umožnit nesmí,“ uvedlo oddělení Krajské hygienické stanice kraje Vysočina. Mužíková tak se synem zůstala na home officu.

„Kdo někdy pracoval se čtyřletým dítětem z domova, tak ví, že produktivita je pak malá a práce se musí dodělávat večer,“ dodala Mužíková. Samotný Samuel se po návratu z dovolené těšil na ostatní děti ve školce. „Doma mě to nebaví, maminka furt pracuje,“ postěžoval si.

Tagy: