Doba nahrává kupujícím, ceny nemovitostí klesají. Kde pořídíte byt či dům nejlevněji?

Ceny nemovitostí postupně padají dolu.

Chcete koupit nemovitost? Možná právě nyní je příležitost. Ceny bytů, stejně jako chat a chalup, letí dolů. Jako kupující byste si teď mohli více vybírat, protože doba nutí prodávající ke slevám, tvrdí realitní experti.

Panelákový být 3 + kk poblíž pražského Chodova. Před rokem by ho majitel prodal za víc než sedm milionu korun, letos by musel slevit na zhruba 6,5. „Ceny bytů se vrátily před covidovou dobu,“ konstatoval realitní makléř Michal Kocian.

Podle expertů ceny bytů v porovnání s loňskem klesly nejvíc v Ústeckém kraji, a to o 14 procent. O 12 procent klesly v Jihomoravském kraji. Nejméně se snížily ceny v Královehradeckém kraji. Pokles cen je razantnější u starších nezrekonstruovaných panelákových bytů. Ceny nových spíše stagnují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hypotéky do dvou let zlevní na polovinu, očekává Kovanda. Dostupnější bydlení má ale háček

Mění se ceny rodinných domů. Nejvíc zlevnily proti roku 2022 v Libereckém kraji, někde až o 20 procent, v průměru kolem čtyř procent. Lidé mají daleko větší zájem o domy, které jsou nízkoenergetické, s dobrou dopravní dostupností – jejich cena příliš neklesá.

Chaty i chalupy s až 30procentní slevou

Na trhu jsou ale i neprodejné nemovitosti, takzvané ležáky. Jde třeba o staré a velké domy. „Jsou to zejména ty, kde prodávající nepřizpůsobí cenu jejich stavu, když se nachází v záplavovém pásmu nebo když má temnou minulost,“ vysvětlil realitní expert Honza Ptáček.

Situace se proměnila i u chalup a chat. V covidových časech po nich byla poptávka obrovská a tomu odpovídaly i ceny. „Dnes skutečně vidíme v nabídce celou řadu objektů, které se prodávají se slevami 20 až 30 procent,“ doplnil František Brož mluvčí společnosti Bezrealitky.cz. Naopak nejméně klesají, nebo dokonce stagnují ceny malých bytů. Stále je o ně velký zájem, i kvůli investicím.

Tagy: