Dobrovolná nákaza koronavirem je zvěrstvo. To by nikdo dělat neměl, varuje Prymula

Roman Prymula

Co Čech, to politik! (118)

Je velmi pravděpodobné, že se v následujícím období řada lidí nakazí variantou omikron. Dobrovolná infekce koronavirem je ale zvěrstvo, řekl bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v pořadu Co Čech, to politik. Třetí dávka vakcíny podle něj stále dokáže dobře navodit dobrou ochranu proti covidu, čtvrté kolo očkování už by ale nedoporučil.

V České republice v úterý přibyl rekordní počet nakažených. Laboratoře odhalily 28 469 pozitivních případů, podle exministra Prymuly se nicméně schyluje k mnohem vyšším denním přírůstkům. V nejbližších dnech očekává i dvojnásobek úterního rekordu. „Těžko predikovat, kolik to nakonec bude, ale těch 50 tisíc by to být mělo. Když se podíváme na okolní země, může to být o něco více,“ předpověděl v pořadu Co Čech, to politik na CNN Prima NEWS.

Uznal, že při takových číslech nemá příliš smysl trasovat kontakty blízké nakaženému. „Je jasné, že testování má význam, když jsme schopni plně trasovat a chceme mít přehled, co se děje. Systém toho ale není schopen od 12 až 15 tisíc případů. To znamená, že při 50 tisících nakažených můžeme zavřít proces trasování, protože omikron je natolik rychlý, že bychom museli vytrasovat všechny kontakty do dvou dnů. A to je prostě nereálné,“ pokračoval Prymula.

Nyní je proto pravděpodobné, že lidé, kteří covid dosud ještě neprodělali, se nejspíše nakazí omikronem. Je ale důrazně proti dobrovolnému vystavení se nákaze, aby se vyhnuli očkování.

„To já považuji za zvěrstvo a určitě by to tak být nemělo. Na druhou stranu – to, že se teď řada lidí nakazí, je velmi pravděpodobně, protože omikron běží obrovsky rychle,“ vzkázal bývalý ministr zdravotnictví na CNN Prima NEWS. I přes lehčí průběh totiž hrozí, že se rizikové skupiny mohou dočkat větších zdravotních komplikací.

Z vysokých počtů denních nákaz si ale podle něj už nikdo nedělá těžkou hlavu. „Když se podíváme do minulosti, měli jsme tu tři případy a každý se děsil, jestli někdo z nich zemře, nebo nezemře. Byla tu panika na třech případech, nyní máme přes 20 tisíc a nikoho to příliš nevzrušuje,“ konstatoval Prymula.

Nadále doporučuje očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru, protilátky z ní alespoň na chvíli dokážou snížit riziko nákazy omikronem. Čtvrtou dávku už ale dle svých slov doporučovat nebude.

Tagy: