Dojemná zpověď vdovy Kateřiny po Mekym Žbirkovi. Co bylo příčinou jeho smrti?

Dělilo je od sebe čtrnáct let, ale velmi si spolu rozuměli. Byli si souzení.

Showtime: Miroslav Žbirka

Od smrti zpěváka a autora řady hitů Miroslava Žbirky uplynuly tři měsíce. Jeho odchod byl nečekaný. Zemřel pár týdnů po svých 69. narozeninách. Vdova Kateřina, která s ním v manželství prožila třiatřicet let a má s ním dvě děti, syna Davida a dceru Lindu, nyní CNN Prima NEWS poskytla velmi otevřený rozhovor.

Miroslav Žbirka se dlouhodobě potýkal se špatnou imunitou. Ta byla způsobená tím, že nikdy žádnou nemoc, byť se třeba jednalo o nachlazení, pořádně nevyležel a vždycky rychle uháněl na koncertní pódium za svými fanoušky. Téměř každé své turné absolvoval pod antibiotiky, čímž si na ně vypěstoval různé alergie. Osudným se mu stal nakonec zápal plic. Zemřel ve spánku v nemocnici.

Letos v říjnu by Mekymu bylo sedmdesát. Jak se chystal životní jubileum oslavit?
Měli jsme naplánovány tři narozeninové koncerty, v Londýně, v Bratislavě a v Praze na podzim 2022. A přesně to se také odehraje, jen samozřejmě v jiné konstelaci. Koncerty jsou Tribute to Miro Žbirka 70 – tedy pocta Mekymu a vystoupí na nich kamarádi a kolegové, kteří budou zpívat jeho nejznámější skladby. Koncert v Praze bude dokonce přímo na jeho nedožité 70. narozeniny.

K šedesátým narozeninám jste manželovi splnila sen a jako dárek mu nadělila natáčení ve slavném londýnském nahrávacím studiu Abbey Road, v němž své alba natáčely například legendární Beatles. Co jste měla v plánu k jeho sedmdesátinám?
Vzhledem k tomu, že Meky odešel krátce po svých 69. narozeninách, tak jsem žádný dárek naplánovaný neměla. Ale odhaduji, že nejvíc by pro něj bylo natáčet ve studiu Konk v Londýně, ve čtvrti, odkud pocházela jeho maminka. Toto studio patří Rayi Daviesovi z kapely The Kinks a Meky byl vlastně rozhodnutý další desku točit tam. Teď tam nahrává náš syn David a když už tam Meky nemůže být, alespoň tam znějí jeho skladby.

Když třeba nahrával, nevěděl, jestli je pondělí nebo pátek a někdy i zapomněl jíst.

Tím, že jste manželovi dělala manažerku, trávili jste spolu v podstatě čtyřiadvacet hodin denně, přesto vaše manželství bylo označováno jako idylické, bez skandálů. V čem tkvělo kouzlo vašeho vztahu?
Nevím, jestli slovo idylické je to pravé. Jako v každém partnerství se na něm muselo pracovat. Také jsem manažerku dělala až v posledních letech, kdy nám odrostly děti a mně se uvolnila kapacita na jiné věci. Navíc Meky toho měl čím dál víc a přestal to organizačně zvládat a mně mohl ve všem důvěřovat. Takže to nebylo tak, že bychom celých 35 let byli spolu dvaačtyřicet hodin. Recept žádný nemám, protože zkrátka musíte potkat toho správného člověka, se kterým máte něco společného. U nás to byl humor a stejný pohled na mnoho věcí.

Umělci obvykle bývají bohémové. Byl Meky jako manžel pozorný? Nezapomínal na narozeniny, výročí?
Zrovna v tomhle byl jako většina mužů, alespoň myslím, že se mu taková výročí musela nenápadně připomenout… Když třeba nahrával, nevěděl, jestli je pondělí nebo pátek a někdy i zapomněl jíst.

Jaké dárky jste od něj nejčastěji dostávala?
Jak jsem už naznačila, dárky byly spíš takové, o jaké jsem si nenápadně řekla. Párkrát mě překvapil, třeba kabátem od Lagerfelda koupeným v Japonsku. Ale to bylo spíš výjimečně.

Píseň Katherine byla největší a nejromantičtější vyznání lásky v době, kdy jsme spolu chodili.

Jak vám dával lásku najevo?
Určitě znáte skladbu Katherine… To bylo největší a nejromantičtější vyznání lásky v době, kdy jsme spolu chodili. Je to o to vzácnější, že píseň zarezonovala u posluchačů a hraje se v rádiích dodnes.

V kariéře Meky dosáhl v podstatě všeho. Měl ještě nějaký nesplněný sen?
Asi všechno podstatné si splnil. Ale samozřejmě měl plány, které chtěl dotáhnout do konce a pokud nějaké nestihl, pokusíme se je naplnit my. Ať už rodina, nebo spolupracovníci a kamarádi.

Váš muž byl velmi plodný autor. Stihl před smrtí natočit ještě nějaké skladby?
V době lockdownu napsal spoustu skladeb, které by vystačily na dvě alba. Z nich pak vybral 15 songů a ty otextoval a oslovil Davida (syn, pozn. red), aby je zaranžoval. Stihl všechny aranže odsouhlasit, nazpívat a pověřit Davida celkovou produkcí. Teď se v podstatě dohrávají některé živé nástroje a bude se mixovat celé album, které by mělo být na světě na přelomu dubna a května.

Spravujete manželův profil na sociálních sítích i jeho oficiální webové stránky, a jste tak neustále v kontaktu s fanoušky. Nejitří to ve vás ještě více emoce, pocity žalu, že už tu není?
Naopak. Děkuji všem fanouškům za úžasnou podporu. Pomáhá mi to překonat smutek, když vidím, jak Mekyho skladby žijí dál a jak ho lidé měli rádi. Sdílejí různé neznámé fotografie, přeposílají si písně nebo společně plánují návštěvu tribute koncertů. Když je na sítích informujeme o novinkách, nebo teď třeba o novém singlu, který má příznačný název Nejsi sám, mají pocit, jako by Meky neodešel a byl stále s námi.

Co pro fanoušky Miroslava Žbirky v nejbližší době chystáte?
Ve čtvrtek 24. února vychází nový singl a k němu i videoklip Šimona Šafránka a Šimona Hájka, sestříhaný z našich domácích videí. Následovat bude album Poslední věci, o kterém jsem už mluvila a tribute koncerty. Takže toho máme celkem dost. Plánů je ale více, nebudu je všechny prozrazovat, každopádně se nudit nebudou a vlastně stále tak budu alespoň v myšlenkách s Mekym.

Tagy: