Dokázali byste pomoci: Záchrana přehřátých dětí z rozpáleného auta

Rodiče, nenechávejte v létě malé děti samotné v autě! Varování, které může znít někomu jako klišé, protože ho slýcháme každý rok, jen co se oteplí. Jenže málokteré varování se vyplatí poslechnout tak jako právě tohle. Při vyšších teplotách se auto během krátké chvíle dokáže proměnit v rozpálenou pec. A dětem, které ještě nemají plně vyvinutý termoregulační systém, v něm může jít záhy o život. Když už se ale stane, jak co nejrychleji pomoci? A smíte zasáhnout, když jdete jen náhodou kolem? Čtěte dál a budete to vědět.

Je horký den a je třeba vyřídit spoustu věcí, které nelze odložit. Člověk se v takové situaci obvykle nechce zdržovat tím, že pokaždé, když odchází z auta, vyndá dítě z autosedačky, tím spíš pokud třeba právě usnulo. Jenže právě to je ta jediná skutečně nezbytná věc, na kterou je třeba myslet..

Proč děti nenechávat v autě samotné?

Nikdy totiž nevíte, co se stane v následujících chvílích. V obchodě bude fronta, stejně tak třeba v bance. S někým se zapovídáte, někdo vás požádá o pomoc, zkrátka a dobře - někde se zapomenete. A během letních veder může i pár minut pro dítě v rozpáleném autě znamenat ohrožení zdraví.

Příznaky úpalu a přehřátí u dětí

  • Tělesná teplota 39-41 stupňů
  • Slabost, malátnost, podrážděnost
  • Bolesti svalů, křeče v končetinách
  • Nevolnost, zvracení
  • Zrychlené dýchání i tep
  • Pot, jakmile se dítě přestává potit, může nastat zástava dechu i oběhu

Ať už jdete vyřídit cokoli, myslete na to, že se může přihodit cokoli, co způsobí, že vaše dítě bude muset v autě vydržet delší dobu. Pokud se rozhodnete potomka ve voze přece jen nechat, vždycky zařiďte co nejlepší podmínky k jeho ochraně.

  • Pootevřete okénko a větrejte, pokud se vzduch v autě přece jen ohřeje natolik, že to dítěti bude nepříjemné, uslyší ho lidé v okolí plakat a přispěchají mu na pomoc
  • Svlékněte mu všechno přebytečné oblečení
  • Pokud to jde, nechte auto stát ve stínu, ideální je stát pod větvemi stromu
  • Dejte někomu vědět, že v autě dítě necháváte a přitom jdete něco vyřídit
  • Nastavte si upomínku v telefonu, která vás upozorní, že jste pryč deset minut (i to stačí, aby se dítě začalo přehřívat)
  • Nechte dítěti pití na dosah ruky, pokud už se zvládne napít samo
  • Zajistěte, aby dítě pilo těsně před vším odchodem z auta

Stačí 20°C a z auta je do hodiny výheň

Myslet si, že vysoké teploty v autě mohou vzniknout až při venkovních teplotách kolem 30°C, je chyba. Pokud stojí auto na přímém slunci, stačí i mnohem méně. A po pár desítkách minut v autě začíná být pro děti životu nebezpečno.

Jak pomoci, pokud se dítě přehřálo?

Děje se to i obvykle zodpovědným a velmi pečujícím rodičům. Dítě usnulo v autě, tak ho chcete nechat dospat. Navíc venku je pod mrakem nebo dokonce prší, tak proč by ne? Auto necháte zaparkované na zahradě, takže je spící potomek v bezpečí. A pustíte se do domácích prací. Jenže se do nich zaberete a venku se mezitím změní počasí a teploty stoupnou. Když si vzpomenete, že máte dítě v autě, může uplynout i několik hodin. Jindy to může být mnohem jednodušší, prostě si zabouchnete klíče v autě. Právě takhle nevinně obvykle vážné případy přehřátých dětí začínají. Pokud už se stane, je důležitá co nejrychlejší pomoc.

  • V první řadě zkontrolujte, dítě okamžitě dostaňte z auta ven. Pochopitelně na místo, kde je chladněji, aby se dál nepřehřívalo
  • Sledujte jeho vědomí, dýchání, pokud by vypadalo jinak než normálně, volejte 155
  • Pokud dítě dýchá, komunikuje a nezvrací, svlékněte ho
  • Dejte mu napít (vlažné vody, nikoli ledové)
  • Chlaďte mu tělo, končetiny i hlavu vlažnou vodou, ta by neměla mít méně než 25°C (jinak můžete způsobit podchlazení nebo zápal plic)
  • U malých dětí stav konzultujte s operátory tísňové linky 155

Jak jednat, když potkáte dítě zamčené v autě?

V případě, že potkáte auto, v němž je dítě ve vedru zamčené, můžete volat městskou nebo státní policii. Pokud je jasné, že každá další minuta strávená v rozpáleném voze je pro dítě nebezpečná, můžete rozbít okénko (samozřejmě ne to v bezprostřední blízkosti dítěte) a dostat ho z vozu ven. To je ale řešení, ke kterému se přistupuje až v krajní nouzi.

Výhra pro vaše zdraví - ZP MV ČR

Přejděte k ZP MV ČR! Vyplňte jednoduchý on-line formulář. Přihlásit se můžete do 31. 3. 2023. Od 1. 7. 2023 pak jako pojištěnec ZP MV ČR plně využívejte všech výhod.

Mimochodem v přehřátém autě by neměl zbytečně dlouho zůstávat nikdo. Kromě dětí patří k těm nejohroženějším senioři, diabetici, lidé s onemocněním srdce nebo štítné žlázy, obézní jedinci a také zvířata.

Teď už víte, že stát se hrdinou není zas tak těžké. Nebojte se pomoci.

O tom, že při přehřátí hraje roli každá minuta, si můžete přečíst v dalším z instagramových příspěvků Marka Dvořáka. Záchranář na svém profilu bez obalu ale mnohdy s nadsázkou informuje o těch nejtěžších chvílích v životech pacientů i lékařů.

Tagy: