Překvapivá vybočení, častější úsměv i vojenský dril. Experti popsali proměnu Pavla od kampaně

Prezident Petr Pavel přijal v sobotu na Pražském hradě ukrajinskou dívku, kterou šikanovali na školním výletě její spolužáci.

Expertka zhodnotila proměnu prezidenta Petra Pavla

Je téměř bezchybný. Tak zhodnotila chování a řeč prezidenta Petra Pavla odbornice na nonverbální komunikaci Noemi Zárubová-Pfeffermannová v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Na rozdíl od kampaně je podle ní prezident uvolněnější, častěji nabízí úsměv – který mu podle ní sluší – a umí překvapit lidským vybočením. Přesto mu vytkla jeden nešvar. Podle mezinárodního profesionálního vyjednavače Radima Paříka je na Pavlovi stále vidět velká disciplína, kterou si jako voják osvojil. Zmínil i silný moment v Senátu.

V kampani Pavel používal heslo: „Vraťme Česku řád a klid.“ To podle Zárubové-Pfeffermannové svými kroky prezident naplňuje. „Je zorganizovaný. Vidíme vojenský dril, který na počátku provázel jeho výchovu. Chodí rovně, je koordinovaný a nechává si na vše svůj čas. Řád určitě má a klid po volbách také,“ podotkla expertka. Ve svém vystupování je podle ní prezident téměř bezchybný.

„Ale nechávám slovo téměř. Dělá chybu, když mluví, takové ‚ee‘ – mimovolný zvuk, který je rušivý. Časem ale určitě spraví i to,“ domnívá se Zárubová-Pfeffermanová. Doplnila, že Pavel „má dar se zlepšovat a cvičit“. Nic jiného, co by mu vytkla, nenachází. Od inaugurace, jež se konala 9. března, dokáže Pavel překvapit i vybočením z „nalinkovaného režimu“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel se setkal s ukrajinskou dívkou, kterou šikanovaly české děti. Věc označil za ostudnou

„Jde o lidský moment, jako když přijal ukrajinskou holčičku, kterou šikanovali na škole v přírodě. Člověk si představuje, že voják před sebou vidí jen pragmatické cíle. Pavel ale vždy překvapí svou lidskou stránkou, která je u něj velmi silná – a zaplať pán bůh za ni,“ zdůraznila Zárubová-Pfeffermanová. Po prezidentské kampani se Pavel i více uvolnil. „Tehdy musel být ve střehu. Byl jako jeden ze sedmi statečných, jenž musel vědět, kdo na něj kde vystřelí. Nyní je vybojováno. Je uvolněnější a úsměv – který mu sluší – nám nabízí častěji,“ připomněla.

Značná výhoda a síla při vyjednávání

Podle Paříka nastoupil Pavel do svého úřadu velmi aktivně, hodnotit však, zda se stal prezidentem pro všechny, je podle něj moc brzy. „Na funkci se nepřipravoval poslední tři měsíce, ale několik posledních let. Už v debatách sekundoval ostříleným politickým matadorům. Dnes se nedopouští fatálních přešlapů,“ sdělil.

Minulost Pavla se podle něj značně propisuje do toho, jakou má prezident řeč těla. „Je na něm vidět velká disciplína. Dokáže se dobře kontrolovat, moc neukazuje emoce, když to nepotřebuje. Správně pracuje s gesty. U jeho hlasu je vidět, že umí i velet, když to je třeba. Pro tým kolem Pavla muselo být nejtěžší prací odstranit lehce direktivní vojenský přístup a udělat z jeho hlasu lidský a prezidentský,“ domnívá se.

Vypíchl také značnou Pavlovu výhodu. „Jako trénovaný voják se účastnil válečných střetů, a tak se nebojí konfliktu. Když je to důležité, je ochotný do něj jít, což mu dává velkou sílu při vyjednávání s premiérem nebo lídrem opozice,“ pokračoval Pařík. Následně vypíchl velmi silný moment, jehož si všiml při vystoupení Pavla v Senátu.

Motorka jako atribut

„Signalizoval chuť ke konfliktu. V Senátu stál pevně, koukal na oponenty – přímo do očí. Říkal, že tam stojí a je ochotný se bavit o jejich výhradách, ale musí mu je říci. Zdůraznil, že jinak nemohou konflikt vyřešit. To byl velmi silný moment, kdy signalizoval, že není jen prezident, ale může být i lídr, který se nebojí postavit za svá rozhodnutí,“ připomněl skutečnost, že se některým senátorům nelíbil prezidentův výběr kandidátů na ústavní soudce.

Od doby, kdy se Pavel stal prezidentem, se mnohdy řeší i jeho koníčky, jako jízda na motorce. „Svatý Vít měl jako atribut kohouta. Myslím, že takovým novodobým atributem prezidenta je motorka. Pro mladé je znakem rychlosti, spolehlivosti, určité dravosti. Myslím, že je pěkné, jak si prezident zachovává svou dynamičnost i v úřadě,“ doplnila Zárubová-Pfeffermannová.

Tagy:
prezident chování politika změna jednání CNN Prima NEWS pořady CNN Prima NEWS Petr Pavel Česko inaugurace Radim Pařík vyjednavač Senát Parlamentu ČR gesta Noemi Zárubová-Pfeffermannová nonverbální komunikace