Ukrajinský boháč chce překvapit Putina. Nabízí miliony za dron, který doletí na Rudé náměstí

Ukrajinský miliardář Volodymyr Jacenko přišel s unikátní nabídkou. Směřuje ji k výrobcům dronů a chce po nich, aby se svými stroji doletěli až na moskevské Rudé náměstí. Tomu, komu se to podaří, nabízí odměnu 20 milionů ukrajinských hřiven (11,7 milionu korun). Má k tomu ale podmínku – dron tam musí přistát 9. května, tedy v den, kdy Rusové na náměstí tradičně pořádají vojenskou přehlídku k výročí konce 2. světové války. O nabídce Jacenka informují ukrajinská média.

Jacenko oznámil, že chce na zmiňovaný den přichystat ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi velké překvapení. „Tímto oficiálně nabízím odměnu ukrajinskému výrobci bezpilotních letounů, jehož stroj s pomocí armády poletí a přistane na Rudém náměstí v Moskvě 9. května. Odměna aktuálně činí 20 milionů hřiven,“ uvedl magnát.

K tomu dodal, že na nejznámějším moskevském náměstí se v tu chvíli budou nacházet nejspíš zástupy ruských vojáků a mnoho kusů vojenské techniky, jak tomu při každoroční vojenské přehlídce bývá. Ty označil za „legitimní vojenské cíle“.

Ukrajinský boháč zároveň doplnil, že si dron představuje s křídly popsanými sloganem své země. Nabízí kupříkladu „Sláva Ukrajině, hrdinům sláva“, jak zní jedno z nejčastěji provolávaných hesel na podporu Ukrajiny.

ČTĚTE TAKÉ: Pošlete vlhčené ubrousky a vítězství bude naše. Ruští vojáci žádají chybějící výbavu

Sám Jacenko patří mezi výrobce dronů, neboť jedna z jeho společností produkuje bezpilotní letoun s názvem Dovbush T10. Šanci však chce dát všem ukrajinským podnikatelům. „Mimochodem, můj Dovbush poletí také, ale mimo soutěž,“ upřesnil magnát.

Jacenko má za to, že jeho plán se dá uskutečnit. Tvrdí totiž, že již koncem března se mu podařilo dostat jeden z jeho vlastních dronů do oblasti přibližně 45 kilometrů od moskevského Rudého náměstí.

„Byla to příprava na přehlídku. Sledovali jsme, jak reagovali, ať už nás viděli, či ne. A můžu říct, že všechno bylo v pořádku,“ komentoval dále Jacenko. Miliardář podle ukrajinských médií také řekl, že jeho továrna zároveň připravuje výrobu nového typu dronu, který doletí až na vzdálenost jednoho tisíce kilometrů.

Důvod této výroby je podle něj jednoduchý. „Každé město v Rusku musí pocítit, že je ve válce a že ta je blízko. Jakýkoliv vojenský objekt může být zasažen našimi drony. Pak tato válka skončí velmi rychle,“ dodal Jacenko.

Ukrajinci i Rusové drony ve velkém měřítku využívají. Nejenže je nasazují na výzkumné mise, ale často je také vypustí s výbušninami, kterými ničí pozemní cíle.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva dron Ukrajina vojenská přehlídka Rudé náměstí Rusko Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu