sledujeme živě

ON-LINE: Voda tekla i stropem. Česko zasáhly záplavy, na zemi se valí další bouřky

Souhrn událostí

  • Sobotní večerní bouře zvedly hladiny řek, potoků i rybníků.
  • V Děčíně, kde déšť také zvednul hladiny potoků, začínají úklidové práce.
  • V Mikulášovicích přetekla hráz rybníka.
  • Otava v Rejštejně a Bělá v Jeseníku jsou na 3. povodňovém stupni.

Sobotní večerní bouře zvedly hladiny řek, potoků i rybníků. Otava v Rejštejně v Plzeňském kraji je na 3. povodňovém stupni, stejně tak Mandava na Liberecku. Lužická Nisa rovněž v Liberci. Intenzivní déšť zvedal hladiny potoků a řek také na Děčínsku. V Mikulášovicích se protrhla hráz rybníka, ve Vilémově voda zaplavila silnici.

V Mikulášovicích na Děčínsku se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklep nedalekého rodinného domu. V sousedním Vilémově zaplavila voda silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů. Od 15:00 už hasiči na Děčínsku vyjížděli k více než 35 událostem, uvedli v sobotu později odpoledne na Twitteru.

V Liberci hasiči řešili přes 30 událostí, evakuovat museli dětský tábor u Mníšku, řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Přerovský.

Neprůjezdná je Fibichova nebo Rychtářská ulice, vodu odčerpávali hasiči i v hotelu Impuls. Vodní laguna tam ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě. „V ulici Rychtářská došlo k propadnutí zeminy následkem přívalu vody. Hasiči zajistili a následně vyprostili osobní vozidlo pomocí lanového navijáku. Vozidlo bez poškození předali majitelce,“ uvádějí hasiči Libereckého kraje na Twitteru.

V Liberci začalo před polednem intenzivně pršet a silný déšť má podle Přerovského vydržet zhruba do 18:00, zcela ustat by ale měl až po půlnoci. Lze tak čekat, že bude problémů přibývat. Přívaly vody zvedly i hladinu Lužické Nisy v Liberci, kolísá ale zatím na prvním povodňovém stupni.

„Mimo Liberec máme jen drobné jednotlivé události, v Hrádku nad Nisou je to čerpání vody z domu, jedno čerpání bylo v Raspenavě a v Jablonci jeden spadlý strom,“ uvedl Přerovský.

Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v oblasti Jizerských hor nad Libercem od rána už přes 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční, a déšť neustává. Uzavřená je Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda.

⚡️⛈Silné noční bouřky na území Libereckého kraje. 🚒 Během středečního večera dne 14.7.2021 na území Libereckého kraje...

Posted by HZS Libereckého kraje on Wednesday, July 14, 2021

„Důvodem je nedostatečná kapacita kanalizačních vpustí a ucpaný potok,“ řekl Přerovský. Jde o problém, který se v místě opakuje s každým silným deštěm. Hasiči se tam podle Přerovského vrátí a vodu odčerpají, až déšť ustane.

Problémy jsou i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů, a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl mluvčí hasičů.

Tagy: