Fanoušek Putina a obchodník s chudobou. Kdo je odmítač roušek Lubomír Volný

Lubomír Volný ve Sněmovně

Agresor Volný vysvětluje své stanovisko

Učitel, bývalý prvoligový basketbalista, fanoušek ruského prezidenta Vladimira Putina, odpůrce roušek i „agresor“ ze Sněmovny. Čím se dřív poslanec Lubomír Volný živil a jak se dostal do politiky? Čtěte v článku.

Lubomír Volný na sebe upozornil během lednového jednání Sněmovny o nouzovém stavu, kdy vyvolal potyčku kvůli nenošení roušky. Není to poprvé, kdy se chtěl bývalý prvoligový basketbalista prát. Už v únoru 2019 provokoval poslance ČSSD Jana Birkeho, když ho vyzýval, aby šel ven ze Sněmovny, kde si vše vyřídí.

Znovu na sebe Volný upozornil na první únorové schůzi. S kolegou Marianem Bojkem si odmítli nasadit roušky, i když k tomu byli šéfem dolní komory Radkem Vondráčkem (ANO) několikrát vyzváni. Nakonec musela zasahovat parlamentní stráž a jednání bylo přerušeno.

Volný se narodil 3. července 1973 v Ostravě. Vystudoval pedagogickou fakultu na Ostravské univerzitě, jeho obory byla tělesná výchova a technická výchova. V minulosti pracoval jako učitel, pět let žil a pracoval v Anglii a na Novém Zélandu. Osm let hrál profesionálně basketbal v Ostravě.

Do politiky se dostal v roce 2016, když za hnutí SPD Tomia Okamury a Stranu práv občanů (SPO) kandidoval do zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Do Sněmovny přišel po volbách v roce 2017, za SPD vedl kandidátku v Moravskoslezském kraji.

V SPD Volného obviňovali z čistek

Krátce po jeho zvolení do Sněmovny přišly první problémy. Jeho kolegové z moravskoslezské organizace SPD se proti němu obrátili a nařkli ho z porušování demokracie. Volný podle nich prováděl čistky ve straně a likvidoval názorové oponenty.

Celostátní vedení SPD zrušilo moravskoslezskou organizaci až v únoru 2019. Zdůvodnilo to systematickým porušováním stanov a krácením demokratických práv členů. V polovině března stejného roku Volný z Okamurovy SPD vystoupil. Uvedl, že v hnutí jsou neonacisté, rasisté a násilníci. Tomio Okamura se po čtvrteční bitce ve Sněmovně od chování Volného distancoval.

Spolu s Volným z SPD odešli poslanci Marian Bojko a Ivana Nevludová. Volný poté vstoupil do hnutí Jednotní –⁠ alternativa pro patrioty, které podle něj vytvořila bývalá členská základna regionálního klubu SPD Moravskoslezského kraje. Volný je předsedou hnutí.

Kontroverze budí jeho byznys. Média opakovaně informovala o tom, že Volný se na Ostravsku věnuje obchodu s chudobou, tedy že pronajímá byty chudým rodinám a od nájemců inkasuje peníze ze státních příspěvků na bydlení. Volný tehdy odmítal, že by byl obchodníkem s chudobou.

Rozruch vzbudil i loni v červenci. Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické. Volný před řečnický pult umístil transparent s nápisem All Lives Matter (Na všech životech záleží). Tehdejší předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek transparent několikrát vynesl ven z jednacího sálu.

Volný sám sebe označuje za fanouška ruského prezidenta Vladimira Putina.

Tagy: