Další komedie ve Sněmovně. Volný opět bez roušky, musela zasahovat parlamentní stráž

Sněmovna

Poslance Volného opět vykázali ze sněmovny

Poslanci přerušili úterní jednání Sněmovny a všichni museli odejít do předsálí. Důvodem bylo chování poslance Lubomíra Volný a jeho kolegy Mariana Bojka, kteří si opět odmítli vzít roušky. Po několika minutách je musela odvést poslanecká stráž. Kolegové z jiných stran na ně křičeli „fuj“ a „hanba“. Po zhruba 15 minutách se poslanci vrátili zpět do sálu.

„Musím konstatovat, že zde opět dochází k nepřístojnému chování dvou poslanců. Vážení poslanci nasaďte si roušku, jinak vám udělím napomenutí,“ prohlásil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Poté, co to oba odmítli, rozhodl o jejich vyvedení ze sálu. „Tímto vykazuji poslance z dnešního jednání. Prosím opusťte sál. Dobrá neděje se tak, přerušuji tedy schůzi, prosím, abyste všichni opustili sál do té doby, než budou poslanci vyvedeni,“ dodal Vondráček.

Schillerová: Tohle je Balkán

„Tohle je Balkán, kam jsme se to dopracovali,“ okomentovala rozhořčeně situaci pro CNN Prima NEWS ministryně financí Alena Schillerová, která spolu s dalšími čekala na vyřešení situace.

Kromě Lubomíra Volného vykázali ze sálu i jeho kolegu Mariana Bojka a oba odvedla sněmovní stráž.

Na to, než oba vyvedou, se čekalo zhruba 15 minut. „V souladu s jednacím řádem jsme museli opustit sály. Je to jako návrat do první republiky nebo Rakouska-Uherska, kde takové scény probíhaly. Jako ministr s tím bohužel nic neudělám, poslanci mají imunitu. Takové jednání akorát dělá reklamu těm největším pitomcům,“ okomentoval incident ministr vnitra Jan Hamáček.

K incidentu se vyjádřil i šéf SPD Tomio Okamura. „Rád bych šel pracovat,“ řekl k aktuální situaci.

Oba poslanci považují nenošení roušek za princip svobody a při odchodu ze sálu uvedli, že se taková situace klidně může opakovat.

Stanjura: Vykažme novináře

Proti tomu vystoupil poslanec ODS Zbyněk Stanjura s tím, že jde oběma pouze o mediální prezentaci a do části Sněmovny by měl být zakázán vstup novinářům.

„Jde jim jen o to, aby dostali publicitu. Musíme přijmout taková opatření, aby možnost byla co nejnižší. Chci jim snížit publicitu. Například tím, že do foyer budou mít přístup pouze poslanci,“ řekl před poslanci předseda klubu Stanjura.

Tagy: