Hospod a restaurací, které navzdory vládě zůstanou otevřené i po osmé večer, přibývá. K výzvě pivovaru Malý Janek se přidává i Šeberák v pražských Kunraticích, který už v minulosti i přes zákaz otevřel. Rebelovat se chystají i další podniky.
„Připojím se k tomu také. Připadá mu, že opatření nedělá vláda podle čísel, ale podle toho, jak se vyspí. Je to stejné, jako když žíznivému přinesou vodu a pak ji těsně před ním vylijí,“ popsal CNN Prima NEWS majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert.
Rozhodnutí vlády je bramboračka. Otevřel bych znovu, říká majitel restaurace Šeberák
Neměnil bych, otevřel bych i přes zákaz znovu. Ve speciálním vysílání na CNN Prima NEWS o rozvolňování to řekl majitel restaurace Šeberák v pražských Kunraticích Jakub Olbert, který svůj podnik otevřel navzdory vládnímu zákazu. Olbert v neděli zkritizoval kabinet, nová nařízení označil za zmatečná.
Protest zvažují i další podniky. „Nechápu, proč jsou obchody narvané a nám zkracují provozní dobu,“ uvedl manažer restaurace Stračena pub v Ostravě-Výškovicích Radek Bílý. Dodal, že už docházejí síly na neustálé změny. „Nervy už máme v háji,“ doplnil.
K nerespektování nařízení vyzvala pivovarská restaurace Malý Janek v Jincích. „Tato vláda nebojuje za nás ale za sebe. Proto se musíme už ozvat. Ve středu nezavřeme náš pivovar a restauraci ve 20:00 a na protest vyvěsíme českou vlajku. Věříme, že se k nám přidají ostatní kolegové, kteří jsou psychicky, fyzicky i finančně zcela na pokraji svých sil jako my,“ uvedl majitel pivovaru Jiří Janeček.
Vlajku seženu, říká majitel restaurace
Manažer ostravské restaurace Stračena pub iniciativu kolegů z Malého Janka podporuje. „Líbí se mi to. Je to dobrý nápad. Proberu s majiteli, jestli se k protestu připojíme,“ řekl.
Zvažuje to i majitel restaurace U Rady v centru Ostravy Marián Bavlšík. „Ještě jsem o tom neslyšel, ale připojil bych se. Vlajku někde seženu,“ řekl.
Dodal, že restaurace zkrácením doby, kdy mohou být otevřené, přišly o velkou část tržeb. „Už nám omezili kapacitu na 50 procent. Pak nás zavřeli v deset a nyní v osm. Přes obědy ale moc nefungujeme. Lidé ve městě ještě nejsou. Většina našich hostů stále pracuje z domu,“ uvedl Bavlšík.