Deštivý Štědrý den: Na většině českého území prší, od pátku hrozí ledovka

Podzimní počasí

Na Štědrý den bude na většině českého území pršet a teploty se místy mohou pohybovat až kolem deseti stupňů Celsia. Ochlazování bude přicházet ze západu, sněhu se lidé v nížinách dočkají až v pátek na Boží hod, například na Šumavě napadla bílá pokrývka už během středy. Meteorologové varují také před ledovkou, která se může tvořit od pátečního večera. Řidiči by si tak měli na celém území České republiky dát pozor na namrzlé silnice.

Na většině území České republiky jsou ranní teploty okolo deseti stupňů, postupné ochlazování ale přichází zejména od severozápadu. Například na Klínovci bylo kolem osmé hodiny už pod nulou. Zejména na východě našeho území se ale může během dne ještě oteplovat až nad hranici deseti stupňů.

Nejteplejší Štědrý den byl v Praze-Libuši v roce 2012, kdy meteorologové naměřili 12,7 stupně Celsia. V Brně bylo na Štědrý den zatím nejtepleji v roce 1967, kdy se teplota blížila ke 12 stupňům, stejně jako v Ostravě roku 2012.

Od středečního rána také na většině českého území prší. Srážky budou ale postupně od západu ustávat. Například v Krušných horách se už obloha v časných ranních hodinách protrhávala. Na horách a v místech nad 900 metrů nadmořské výšky se dají očekávat srážky sněhové.

V pátek by poté mohlo sněžit už v místech nad 400 metrů, také teploty budou výrazně nižší, konkrétně mezi jedním a pěti stupni. Chladněji bude opět na západě republiky. Lehce nad hranicí nuly by se měly teploty pohybovat až do dalšího čtvrtka.

Zledovatělé silnice a chodníky

V pátek večer a v noci na sobotu se může na území celé republiky při poklesu teplot pod bod mrazu tvořit náledí nebo zmrazky. Řidiči i chodci by měli dávat pozor na namrzlé silnice a chodníky. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) začne platit ve všech krajích na Boží hod vánoční v 18:00 a skončí v sobotu na svatého Štěpána v 10:00.

Meteorologové upozornili, že kvůli zrádnému náledí hrozí při uklouznutí nebezpečí úrazů. Na neošetřených komunikacích mohou vznikat problémy v dopravě a je vyšší riziko nehod. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ uvádí výstraha.

Tagy: