Školy se otevírají předčasně, varuje Prymula i Levínský. Děti je třeba testovat

René Levínský v Partii

PARTIE Terezie Tománkové 15.11.2020

Ve středu 18. listopadu se do škol vrátí děti z 1. a 2. tříd. Podle některých odborníků je to však brzy. Exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že by se školy měly otevřít až za týden. Podle matematika Reného Levínského by se měly děti před návratem testovat.

Prymula v Partii prohlásil, že s otevíráním škol by počkal minimálně ještě týden. „Důležité je i testování ve školách. A to testování jak dětí, tak učitelů,“ nastínil Prymula.

Na jeho slova přikývl i matematik René Levínský, který se při centru IDEA v institutu CERGE-EI věnuje tvorbě epidemiologických modelů. „Souhlasím. Je to do jisté míry předčasné. Když už tady  školy otevřené budou, měli bychom testovat. Není to tolik dětí, zhruba 100 tisíc v jednom ročníku. Měl by být společenský tlak na tuto věc,“ mínil Levínský.

Otevírání škol mohlo počkat i podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka. „Mám tři děti a vím, jaké komplikace přináší distanční výuka. Ale velká studie prokázala, že děti jsou ideálními přenašeči nemoci,“ uvedl Kubek.

Návrat do škol podle systému PES

Školy se uzavřely 14. října. Ve středu 18. listopadu se vrátí do lavic děti z 1. a 2. tříd základních škol. Návrat ostatních žáků a studentů se bude řídit podle systému PES.

Při zlepšení epidemie na čtvrtou úroveň z pěti by se do škol mohl vrátit zbytek prvního stupně a na druhém stupni by se třídy po týdnech střídaly. Při třetí úrovni by se umožnilo střídání tříd i ve středních školách a do vysokých by se vrátily první ročníky.

Tagy: