Čísla jsou skutečně enormní. Současná opatření nemusí stačit, varuje Prymula

Roman Prymula

360° Pavlíny Wolfové 4.1.2021

Když tvoříme opatření, která nejsou vymáhána, nebudou respektována. Odpovědnost za to má ministerstvo vnitra, řekl bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Dále uvedl, že počet pozitivních testů je enormní.

Podle Prymuly se všechna opatření nestihla projevit, protože byla zaváděna postupně. „Je třeba říci, že opatření opravdu nemusí stačit na poměrně složitou situaci, která tady je. Pak už to znamená jenom kombinaci masivního testování a rychlého vychytávání pozitivních jedinců,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

Dle jeho slov se „vychytávání“ ne úplně daří. „Když vidíme, jaká je pozitivita testů, která se pohybuje na 50 procentech, nebo teď klesla na 40 procent, jsou to skutečně enormní čísla, jež jsou varující,“ uvedl Prymula.

Koho volat k odpovědnosti?

Epidemiolog se také vyjádřil k vymáhání systému PES státem. „Tady je určitě velký dluh, protože když děláte opatření a nejsou vymáhána, potom nejsou úplně dobře respektována – a to se tady bohužel děje,“ sdělil Prymula. Během rozhovoru také padla otázka, koho za to volat k odpovědnosti. „Ministerstvo vnitra jednoznačně, kde by měla být otázka sankcionování a vymáhání takových aktivit. To sankcionování jde potom za hygienami,“ dodal.

Tagy: