Šéfkuchař a majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich si myslí, že spousta lidí do restaurací nezačne chodit, ani když ve čtvrtek otevřou. Pohlreich to řekl v Hlavních zprávách na Primě a CNN Prima NEWS.
Restaurace a hospody můžou otevřít ve čtvrtek 3. prosince. Musejí však splnit určité podmínky. Zavírat je nařízeno v deset večer, u stolu se posadí maximálně čtyři lidé a kapacita podniku bude moci být zaplněná pouze z 50 procent.
„Srazit kapacitu na polovinu je zásadní zásah. Obávám se, že to bude stačit. Lidé stejně nikam nechodí a trochu si odvykli. Jsou lidé, kteří jsou na tom ještě hůř, třeba herci,“ prohlásil Pohlreich.
„Byli jsme připraveni otevřít v pondělí. Času na přípravu máme bohužel dost. V tom není ten problém. Ten trh je zdecimovaný a zamražený. Radujeme se z otevření, ale nikdo neví, co ho čeká. Jestli budou lidé chodit, to je velká neznámá,“ dodal.
Pohlreich už v neděli dopoledne webu Idnes.cz řekl, že rozvolnění restaurací už moc nevěří. „Tady je nějaký PES, který ale platí jen někdy. To je jak pořádat běh na 100 metrů a výsledky neměřit podle času, ale podle toho, jakým stylem kdo běží a jak u toho vypadá. To je naprosté kutilství, co vláda předvádí, a to se nechci dotknout šikovných kutilů,“ říká Pohlreich s tím, že čtvrtečnímu otevření a rozvolnění moc nevěří.
Kromě hospod ve čtvrtek otevřou i obchody a služby. V neděli vláda rozhodla o tom, že Česká republika přejde od 3. prosince do stupně 3 v systému PES.