Stěžovali si a mají se vystěhovat. Senioři ze Strašic dostali výpověď po rozhovoru do televize

Senioři z Domova pod Brdy ve Strašicích se cítí být v pasti poté, co jim nový pronajímatel objektu zvýšil nájemné a vypnul topení. CNN Prima NEWS o jejich situaci informovala dříve, po odvysílání reportáže už nájemnice, které se štábem mluvily, dostaly výpovědi.

„Důvodem bylo asi to, že jsme vůbec předstoupily na kameru,“ myslí si nájemnice Petra Hudáčková. Jednatel společnosti domova pro seniory totiž vyhrožoval výpovědí už při natáčení, v němž situaci v domově pro CNN Prima NEWS popisovala jedna z nájemnic.

ČTĚTE TAKÉ: Bez nároku na odměnu, ale s úctyhodným cílem. Jak můžete pomoci osamělým seniorům?

„Do měsíce se mám vystěhovat?“ reagovala Jana Chottová. „Já vám odsud dobrovolně neodejdu, to si radši vypnu kyslík. A umřu tady,“ dodala. Výpovědi z pronájmu poslal jednatel poštou a vyvěsil je i na nástěnku v domě. „Dává výpověď k 31. květnu. Přidal tam i naše iniciály a data narození, což se mi nelíbí,“ dodala Chottová. „Půjdu bydlet pod most, co jiného mi zbude,“ prohlásila jiná seniorka.

Problémy v domově začaly už v lednu, když bytovku převzal nový pronajímatel, a to i přesto, že nájemníkům sliboval, že vše zůstane při starém. Jana Chottová přitom pouze chtěla, aby se obyvatelům domova zatopilo.

Nájemné od příštího roku opět zdraží

„Pokud chtějí topit, připlatí si dva tisíce všichni, Říkali, že si lidi mají vzít dva svetry, tak ať to teda poslouchají naši důchodci,“ řekl v telefonátu jednatel spolku Domov pod Brdy Daniel Januj a dodal: „Když někdo není někde spokojen, může odejít. Já nikde nikoho nedržím.“

Bytovka patří obci. Starosta už řešil několik stížností od podnájemníků, nejvíce si stěžují na zvýšení cen služeb a nájemného. To by mělo od příštího roku opět zdražit. „V tomto týdnu by se měla uskutečnit schůzka, abychom tu situaci vyřešili. Pokud padly nějaké výpovědi, zaměříme se na to,“ uvedl starosta Strašic Jiří Háhner.

Podle informací CNN Prima NEWS by se měl starosta s pronajímateli Domova pod Brdy sejít už v úterý.

Tagy: