Senioři v pasti. Pronajímatel domova zvedl nájem a vypnul topení, Janě vyhrožoval výpovědí

Jako v pasti se teď podle svých slov cítí senioři v Domově pod Brdy ve Strašicích. S příchodem nového pronajímatele se jim zvýšilo nájemné, a naopak přestalo jít topení ještě před koncem sezony. Nájemnici, která o problémech hovořila se štábem CNN Prima NEWS, už jednatel spolku vyhrožoval výpovědí.

V bytovce ve Strašicích bydlí 32 lidí, většinou seniorů nebo invalidních důchodců. Do konce loňského roku si nemohli na nic stěžovat. Situace se ale změnila v lednu, kdy dům převzal nový pronajímatel. Přestože sliboval, že vše zůstane při starém, nebyla to pravda.

„Jenom jsem chtěla, aby zatopil, protože když sedíte, je v bytech zima,“ řekla CNN Prima NEWS nájemnice Jana Chottová. „Pokud chtějí topit, připlatí si dva tisíce tisíce všichni. Říkali, že si lidé mají vzít dva svetry, tak ať to tedy poslouchají naši důchodci a vezmou si je,“ reagoval jednatel spolku Domov pod Brdy Daniel Januj.

ČTĚTE TAKÉ: Bez nároku na odměnu, ale s úctyhodným cílem. Jak můžete pomoci osamělým seniorům?

„Od ledna máme zvýšené nájemné a já jsem nemocný člověk, nemám na léky. Je to strašně těžká situace,“ doplnil další z nájemníků pod příslibem anonymity. Nájemné například v bytě 2+KK nyní činí 11 250 korun včetně záloh na energie. Lidé se ale obávají dalšího zdražení. „Straší furt, že zdraží nájem na 15 tisíc, a to my prostě nezvládneme,“ upozornil nájemník. „Nemůžu za inflaci, nemůžu za zdražení plynu, nemůžu za to, že premiér lže,“ rozčílil se Januj.

Jednatel spolku vyhrožoval nájemnici

Senioři chtěli žádat o příspěvek na bydlení, ale nemohou, protože to uspořádání bytů neumožňuje. Bytovka patří obci a starosta už řešil několik stížností od nájemníků. „Ve 100 procentech jsou na zvýšení nájemného,“ popsal starosta Jiří Hahner (ODS).

Podle pronajímatele je vše v pořádku, každého obyvatele bytovky prý dokonce měsíčně sponzoruje čtyřmi tisíci. Od příštího roku by měli platit 15 250 korun. „Když se nájem navýší na takovou částku, tak důchodci, kteří tady jsou, budou absolutně v háji, protože si to nebudou moct dovolit,“ kritizuje to nájemnice Petra Hudáčková. „Když není někdo někde spokojen, může odejít. Nikde nikoho nedržím,“ míní Januj.

V době natáčení reportáže CNN Prima NEWS jednatel spolku zavolal nájemníci, která se štábem mluvila a vyhrožovali jí kvůli tomu výpovědí. „Do měsíce se mám vystěhovat? Já odsud dobrovolně neodejdu, to tady raději umřu,“ řekla mu do telefonu. Obavy, co pronajímatel nyní udělá, mají i další senioři. „Půjdu bydlet pod most, co jiného mi zbyde,“ uvedla další z nájemnic.

Situace, ve které se nájemníci obecní bytovky nacházejí, není lhostejná starostovi, který na příští týden domluvil jednání s pronajímatelem.

Tagy: