Bez nároku na odměnu, ale s úctyhodným cílem. Jak můžete pomoci osamělým seniorům?

Více než čtyři tisíce dobrovolníků humanitární organizace ADRA pomáhají osamělým seniorům, dlouhodobě nemocným, dětem v dětských domovech či zdravotně a mentálně postiženým osobám. Těmto lidem věnují část svého volného času: bez nároku na finanční odměnu a s jasným cílem zlepšit někomu den. Pomocnou ruku můžete nabídnout i vy – ať už tím, že se sami stanete dobrovolníky, nebo finančním darem. Učinit tak můžete například prostřednictvím sbírky na stránkách Znesnáze21.

„Rozlišuji dva pojmy: samotu a osamělost. Sociologové sami pracují s těmito dvěma pojmy a říkají, že samota někdy může být i léčivá. Lidé utíkají do samoty, aby si odpočali od hektického světa, který je obklopuje, a načerpali trochu energie. Ale něco jiného je osamělost a osamění. A to je to, co nás trápí a je to škodlivé,“ vysvětluje vedoucí dobrovolnických center organizace ADRA Petr Adamus.

Ideální stav nastává ve chvíli, kdy je rodina funkční. Nejen o seniory, ale i děti se má kdo postarat, trávit s nimi svůj čas. Někteří lidé však takové štěstí nemají. „Pokud rodina není funkční, tak jsou tady dobrovolníci. Je to pro nás vzácná osoba, člověk, který dává část svého volného času někomu, koho vůbec nezná,“ pokračuje Adamus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mám zohavené genitálie a velké bolesti, říká Petr trpící vrozenou vadou. Pomoci může operace

Samotné dobrovolnictví je ve výsledku prospěšné pro obě strany. „Sami nám říkají, že nepomáhají jen seniorům, ale i sobě. Dobrovolnictví a kontakt se seniorem mění jejich životní hodnoty, více si váží vlastních vztahů,“ uvádí zkušenosti těch, kteří se rozhodli nezištně pomáhat. V roce 2022 v organizaci ADRA pomáhalo 4 632 dobrovolníků, kteří navštívili 6 591 potřebných – dětí, seniorů či hendikepovaných.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Bez nároku na odměnu jim věnují svůj čas, mnohdy stačí i pouhá hodina jednou týdně. Dobrovolníci dochází do domovů seniorů, dětských domovů i do domácností k osamělým lidem. „Dobrovolnictví koordinuje patnáct center, která pro dobrovolníky zajišťují pojištění, proškolení, supervize a další nezbytnou podporu,“ uvádí organizace na platformě Znesnáze21.

Zapojte se do pomoci

Ačkoliv dobrovolníci pomáhají z vlastní dobré vůle, bez finančních prostředků by centra a následná podpora nefungovala. Z toho důvodu vznikla na stránkách Znesnáze21 sbírka, kde lidé mohou činnost organizace a dobrovolníků podpořit. „Vaše peníze umožní, aby dobrovolnické programy mohly pokračovat a v České republice ubývalo osamělých lidí,“ líčí zástupci ADRA.

Pokud byste rádi takzvaně sami přiložili ruku k dílu, můžete se stát dobrovolníkem. Jím se může stát člověk v jakémkoliv věku. O své pocity z dobrovolnictví se u sbírky podělil 80letý bývalý důlní zámečník Jan z Frýdku-Místku. Sám od malička viděl své rodiče pomáhat: sousedům, přátelům i cizím lidem.

„Ta jiskra v očích, vděčnost a slova: ‚Pane Jendo, přijďte zas, budu se na vás těšit! mě pak provází celý den a dávají mi radost a smysl života. Už celá desetiletí,“ svěřil se. Mezi osamělými seniory si našel mnoho přátel, rád je bere na procházky, zahraje si s nimi Člověče, nezlob se nebo jim donese nákup. Tyto maličkosti seniorům rozsvítí den. Pokud se i vy chcete stát součástí komunity, která pomáhá osamělým, nebo chcete její činnost podpořit, můžete tak učinit na stránkách platformy.

Tagy: