Domov pro koně: Místo, kde našli odpočinek i šampioni Velké pardubické

Domov pro koně

Prima mazlíček: Domov pro koně

Vydali jsme se do Domova pro koně. Do útočiště pro staré, nemocné, nepotřebné nebo týrané. Svou rodinu zde našli bývalí dostihoví, policejní, kaskadérští nebo drezurní koně. Zachránění z jatek i od tyranů. Jako například ti z kauzy Jankov. Patricie a Pavel, provozovatelé a i jediní pracovníci azylu, dopřávají koním odpočinek jako poděkování za jejich celoživotní službu člověku.

Ten si na pastvinách v Leštině dopřávají i šampioni nejslavnějšího dostihového závodu Velké pardubické Tiumen a Retriever. Možná vás to překvapí, ale vůbec netouží potom, aby na nich někdo jezdil. Spíš si příjdou pro pohlazení a podrbání.

Svačinka🍀

Posted by Domov pro koně on Saturday, September 9, 2023

Koně mají 24 hodin denně svou volnost, takže si dělají, co uznají za vhodné, samozřejmě s ohledem na počasí. Pro všechny obyvatele statku je toto místo jediným a posledním útočištěm. Jak říká Patricie:

Jakékoli zvíře, které sem přijede, je pro mě partner a přítel a já bych se s ním už nedovedla rozloučit. Od nás žádný kůň neodjíždí. Jen do nebe.“

Tento díl Prima Mazlíčka se liší tím, že nehledáme domov žádnému zvířeti, ale chtěli bychom s vaší pomocí podpořit sbírku na drtič sena pro nejstarší obyvatele domova pro koně, pro ty, kteří už nemají zuby. Pokud byste chtěli Domov pro koně podpořit, můžete například využít sbírku na webovém portálu Donio. Sbírka je určena na drtič sena pro ty nejstarší obyvatele Domova.

Hned třináct koní je totiž ve věku 27 až 35 let, takové seniory na jendom místě asi nikde v Česku nenajdete. Se stářím se pojí mnoho neduh a jedna z nich je, že tito staroušci nemají zuby, a tak se jim seno máčí, drtič by tak azylu moc pomohl. Pomoci můžete i virtuální adopcí koní nebo například nákupem v jejich e-shopu, kde najdete přípravky pro koně i pro lidi.

Posted by Domov pro koně on Thursday, September 21, 2023

V souvislosti s koňmi bychom vás v tomto období chtěli upozornit ještě na jeden nešvar a to chování řidičů na silnicích. Je období koňských dostihů a tak se budete na silnicích setkávat s přepravou koní. Myslete na to, že nemohou jet rychle, nemohou ani rychle zabrzdit. Takže pokud auto s přepravou koně předjedete a pak rychle zabrzdíte, může dojít k vážnému zranění zvířete.

Stejně tak se může stát, že potkáte jezdce na koni na vozovce. V každém případě zpomalte, netrubte, neblikejte světly. Když se potkáte s jezdci přímo na silnici, buďte k nim ohleduplní a sledujte jejich gesta. Pokud na vás kynou rukou směrem do vozovky (jako když driblují), máte přibrzdit a nechat jim prostor. Pokud není zbytí a jezdci nemají kam uhnout, předjíždějte je velkým obloukem a pomalu. Buďte ohleduplní!

Probíhá také soutěž o poukaz na nákup v obchodu či eshopu našeho partnera pořadu společnosti HECHT.

Tagy: