Nepříjemné překvapení. Do domovů seniorů mohou návštěvy stále jen s očkováním nebo testem

Domovy seniorů v Liberci

Zatímco při návštěvě restaurace nebo kina už nikdo nekontroluje, zda jste očkovaní nebo testovaní, za příbuznými v domově seniorů se stále můžete vydat jen s platnou Tečkou v mobilu. Pro řadu lidí je to nepříjemné překvapení. Jiní přiznávají, že se nechali očkovat jen kvůli tomu, aby mohli navštěvovat své staré rodiče.

Kontrola QR kódu hned u vstupu je nezbytná podmínka pro návštěvy i v domově seniorů v Liberci ve čtvrti Františkov. Zatímco jinde už se na očkování nikdo neptá, za dveřmi domova stále platí mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Bez očkování, negativního testu nebo dokladu o prodělání nemoci dál nesmíte. „Všichni mysleli, že to skončilo, ale v sociálních službách ne a má to svoji logiku. Přece jen pečujeme o tu nejvíce ohroženou skupinu. Někteří z návštěvníků byli trochu rozladěni, ale myslím, že to nakonec všichni pochopili,“ popsal aktuální situaci ředitel domova Jan Gabriel.

Žádné výjimky

„Jsem třikrát očkovaná, i maminka je třikrát,“ svěřila se jedna z příbuzných. „Lepší být chvilku víc opatrný, než mít problém,“ přidala se další. Kdo není očkovaný, nebo nemoc neprodělal, bude si muset od března preventivní test zaplatit. Mnozí příbuzní seniorů přiznávají, že se proto raději nechali očkovat.

„Musela jsem si nechat dát třetí dávku, abych mohla chodit za maminkou, jinak bych si to asi nenechala dát,“ uvedla Jana Pikousová. „Myslím, že to nevadí, kdo chce, zařídí si to stejně jako dcera,“ doplnila klientka domova.

Podle náměstka ministra zdravotnictví zatím není jasné, jak dlouho ještě mimořádné opatření zůstane v platnosti. „Všechna opatření procházejí pravidelnou revizí a vyhodnocujeme je v kontextu aktuální epidemiologické situace,“ vysvětlil Josef Pavlovic (Piráti).

Podle informací CNN Prima NEWS ale není příliš pravděpodobné, že by o rozvolnění režimu v domovech seniorů rozhodovala vláda v nejbližších dnech.

Tagy:
domov návštěva CNN Prima NEWS Liberec Česká pirátská strana domov seniorů Josef Pavlovic Františkov (Velké Kunětice)