Museli jsme koukat na televizi, proto nás Ukrajinci zmasakrovali. Rus popsal útok v Makijivce

Za masakr ruských vojáků v Makijivce mohou velitelé. Uvedl to jeden z okupantů, který přežil ukrajinské bombardování. Podle něj velitelé nahnali vojáky na jedno místo, aby sledovali silvestrovský projev Vladimira Putina. Rusko naopak v neděli informovalo, že údajně v odvetě zabilo 600 ukrajinských vojáků v Kramatorsku. Reportéři agentury Reuters ale na místě nenašli žádné důkazy tohoto tvrzení. Stejně tak útok odmítl Kyjev.

Na Makijivku minutu po půlnoci prvního ledna dopadly ukrajinské rakety HIMARS. Namířeny byly na budovu školy. Mluví se o tom, že pod troskami zůstalo až 600 ruských okupantů, navíc měl ve škole být i muniční sklad a garáže bojových vozidel.

Počet obětí Rusko šokoval. Po útoku se ozvali, zcela nezvykle, někteří ruští politici i vojenští blogeři, kteří žádají vyšetření incidentu. Oficiální výsledky vyšetřování zatím nejsou. Nyní se však objevila nahrávka ruského vojáka, který útok přežil. Těžce zraněný Anton Golovinskyj říká, že čerstvě mobilizované vojáky do budovy školy nahnali velitelé.

„Ptali jsme se, jestli nemůžeme být ubytováni zvlášť, ne všichni dohromady. Na Nový rok jsme se všichni sešli v aule, abychom si poslechli Putinův projev,“ tvrdí na videu voják. Dále popisuje, jak vojáci zoufale prosili velitele, aby to nedělali. Aby je nedávali na jedno místo. Báli se, že místní obyvatelé nebo partyzáni budou informovat ukrajinské vojáky.

Všichni o nás věděli

„Prosili jsme je, aby to nedělali. Všichni místní o tom věděli, všichni to věděli. Řekli nám, že musíme poslechnout rozkaz, tento kriminální rozkaz. Ten velitel se jmenuje Roman Enikejev. To on může za to, že tolik našich zahynulo,“ pokračoval.

Ukrajinci pravděpodobně zaměřili školu právě díky hlášením místních a údajně i proto, že zaznamenali větší koncentraci mobilních telefonů na jednom místě. I ruské ministerstvo obrany uvedlo, že hlavní příčinou úderu bylo rozsáhlé používání mobilních telefonů ruskými vojáky. „Jsou odolní vůči situaci. Naši chlapci, kteří jsou dnes v nemocnici a v Doněcké republice. Všichni říkají, že se musí vrátit zpět mezi své. Bojovat proti nepříteli a pomstít své padlé kamarády,“ prohlašoval gubernátor ruské Samarské oblasti Dmitrij Azarov.

Anton Golovinskij měl rozsáhlá poranění, zejména hlavy. V závěru své výpovědi řekl, že velitelé vojáky nahnali do budovy schválně. Chtěli se tak prý dostat z fronty domů. „Že jsem zůstal naživu, je zázrak,“ dodal. Několik hodin po natočení videa ale zemřel.

Tagy: