Dopingová šikana Procházky. V počtu testů vede o parník, sám si nad tím láme hlavu

V červnu dokráčel na absolutní vrchol smíšených bojových umění. Jiří Procházka jako první Čech vybojoval titul v organizaci UFC a tím na sebe definitivně strhnul pozornost celého světa. Včetně dopingových komisařů, kteří jako by nemohli uvěřit, že „BJP“ získal opasek čistou cestou. Jak jinak si vysvětlit, že byl v roce 2022 agenturou USADA testován 64krát? A že druhý nejtestovanější sportovec jen 29krát?

V končícím roce absolvoval Procházka jeden jediný souboj. V nervy drásajícím zápase s brazilským veteránem Gloverem Teixeirou dokázal soupeře 28 sekund před koncem „uškrtit“ a přivlastnil si mistrovský pás polotěžké divize slavné UFC. Stačily mu na to tři vystoupení v organizaci.

Méně příjemným důsledkem triumfu byl fakt, že ho začala urputně pronásledovat americká antidopingová agentura USADA. Jelikož je UFC „ligou“ se základnou ve Státech, spadají i zahraniční zápasníci do gesce zmíněné agentury. A právě MMA fighteři jsou jedni z nejtestovanějších sportovců.

Nicméně v případě „českého samuraje“ to vypadá, jako by za poslední rok absolvoval deset zápasů a všechny vyhrál suverénně před limitem, což je v tomto sportu neuskutečnitelné. Lidé z USADA ho totiž za necelých 12 měsíců navštívili už 64krát, jak uvádí stanice CBS. Což je zvláštní, protože napříč všemi sporty na druhé místo za Procházkou stačilo 29 dopingových testů, které musela akceptovat americká cyklistka Lauren DeCrescenzová.

Z Procházkových kolegů z klece zažil letos nejvíce testů brazilský zápasník spadající do střední váhy Paulo Henrique Costa, a to 20. Celkem vypovídajícím je vedle toho i fakt, že prvnímu bojovníkovi z UFC, který kdy překročil hranici 50 dopingových kontrol, trvalo šest let, než si tuto ne příliš chtěnou metu mohl odškrtnout. Byl jím Kamaru Usman.

Je mi to jedno

Profesionální sportovci musí neustále reportovat na příslušná místa, kde se daný den budou v konkrétní čas nacházet, aby je kdykoliv kontroloři našli. Procházka byl letos takto přepaden v průměru více než jedenkrát týdně.

„Mnohokrát jsem se prostřednictvím mého manažera ptal, proč se to děje tak často. Odpovídají, že to mohou dělat, tak to dělají,“ řekl s úsměvem i údivem pro CBS. Dopingovou šikanu si tedy nedovede vysvětlit. „Nevím, jestli je to kvůli tomu, abych pociťoval tlak. Ale mně osobně je to jedno,“ pokračoval 30letý rodák z Hostěradic.

Připomněl, že jednou ho USADA zaskočila i na koncertě. Nemohl odmítnout, a tak zážitek přerušil, odevzdal vzorek krve i moči a vrátil se.

Teď možná bude mít trochu větší klid. Původně měl totiž 10. prosince nastoupit k odvetě s Gloverem Teixeirou, ovšem kvůli ošklivému zranění musel zápas zrušit. Gentlemansky dal svůj mistrovský opasek k dispozici, aby se o něj porvali Jan Błachowicz s Magomedem Ankalaevem. Souboj skončil kontroverzní remízou.

Procházka poté na sociálních sítích napsal: „Každý ví, kdo je šampion. Jen mi dejte nějaký čas.“

Tagy:
CBS parník doping šikana UFC Jiří Procházka sport Glover Teixeira Hostěradice MMA Jan Błachowicz USADA dopingový test antidopingová agentura Kamaru Usman Henrique Costa