Dopravu na Vysočině komplikuje sníh. Policisté od rána vyráželi k 20 nehodám

V Jakubově u Moravských Budějovic narazil autobus do plynové přípojky.

Autobus narazil do plotu u rodinného domu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Silnice na Vysočině jsou kvůli sněžení sjízdné jen s opatrností. V noci na čtvrtek napadlo i několik centimetrů sněhu, někde chumelí také ráno. Některé úseky silnic blokovaly nehody nebo uvízlé kamiony. Problémy jsou rovněž na hlavních tazích –⁠ i na I/38 na Třebíčsku a na I/23. Sypače jezdí v celém kraji. Policie zaznamenala od 5:00 přes 20 dopravních nehod, podle prvních informací při nich byli dva lidé lehce zranění.

„Některé silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, jsou pokryté vrstvou sněhu a mohou být také zledovatělé,“ uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Na tahu 23 u obce Dyjice na Jihlavsku se kolem 7:30 převrátil kamion s nákladem vážícím 30 tun a skončil v příkopu. V Jakubově u Moravských Budějovic narazil autobus do plynové přípojky. Byli v něm tři lidé. „Před osmou hodinou ráno vyjela jednotka hasičů ze stanice Moravské Budějovice k ohlášenému nárazu autobusu. Cestující vyvázli bez zranění. Unikající plyn z poškozené plynové přípojky hasiči zastavili,“ popsala mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová.

Sněžit může na Vysočině i během dne

U Bohuslavic na Jihlavsku podle informací hasičů havarovala tři osobní auta, v péči zdravotníků skončil jeden z řidičů. Silnici mezi Novým Městem na Moravě a Petrovicemi blokoval asi hodinu vzpříčený kamion, hasičům se ho podařilo pomocí jeřábu vyprostit před 9:00.

Silničáři mají pořád venku 47 sypačů. „Teplota je kolem nuly, sníh se snadno mění v led,“ řekl dispečer Dalibor Tomšů. Před 9:00 měl hlášené potíže na hlavním tahu 38 na Třebíčsku, kde po husté sněhové přeháňce stály kamiony. Mezi Novým Městem na Moravě a obcí Křídla ztěžoval provoz sfoukaný sníh.

Sněžit na Vysočině podle meteorologů může místy i během dne. Ráno se teploty pohybovaly od nuly do minus dvou stupňů Celsia, odpoledne vystoupí nejvýše k pěti stupňům. Vát bude čerstvý vítr, který může mít někde v nárazech rychlost i kolem 50 kilometrů v hodině, k večeru bude slábnout.

Tagy: