Dostál: Stále nejsem očkován, není to nutné. Mám za sebou covid a milion testů

Ondřej Dostál

Ondřej Dostál o očkování proti covidu

Právník Ondřej Dostál stále není naočkován proti covidu. Řekl to v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Bývalý kandidát Pirátů na post ministra zdravotnictví v současnosti vakcinaci nepovažuje za nutnou, protože má prý změřené protilátky a velmi často se testuje.

„Stále nejsem očkován, už jsem covid prodělal. Mám změřené protilátky, jsem milionkrát testovaný a zatím se u mě nákaza neprojevila,“ řekl Ondřej Dostál ve vysílání CNN Prima NEWS.

Je přesvědčen, že člověku po prodělání nemoci COVID-19 vzniká robustní imunita. „Přirozená imunita tu je a měli bychom s ní pracovat. Myslím, že ochrana po prodělání nemoci, která i podle německé společnosti pro virologii trvá minimálně rok, ale nejspíš i mnohem déle, je u mě přítomná taky,“ uvedl.

To však rozporují některé případy pacientů, kteří poté, co covid prodělali už podruhé, přesto skončili v nemocnici s těžkým průběhem, nebo dokonce na následky onemocnění zemřeli. Podle Dostála ale lidem s prodělanou nemocí i tak imunita vydrží déle než očkovanému po současné vakcíně. Nad touto otázkou nepanuje shoda ani v odborných kruzích.

Například srpnová izraelská studie podobně jako Dostál tvrdí, že lidé, kteří covid prodělali, jsou pak chráněni lépe než očkovaní. Nová americká studie ze začátku listopadu na rozdíl od té izraelské naopak uvádí, že je očkování proti covidu až pětkrát účinnější než prodělání nemoci.

Otázka soukromí?

Dostál se svými postoji k vakcíně zviditelnil krátce před volbami, když jako pirátský kandidát na ministra zdravotnictví na Twitter napsal: „Na dotaz, zda jsem očkován proti covidu, je po dvaceti letech praxe s právem na soukromí a s pravidly medicínské etiky jednoduchá odpověď – jde o citlivý zdravotní údaj. Médiím po tom nic není.“ Za to čelil poměrně silné kritice od zdravotníků i politiků.

„Nikdo se vás neptal na diagnózu, nebo zda jste měl vedlejší účinky. Otázka byla, zda jste podstoupil očkování, kterým se teď všichni prokazujeme, například v hotelu při ubytováni. Toto podle mne není citlivý údaj. Spíše to ukazuje obecně na váš postoj k prevenci nemocí. Smutné,“ napsal mu ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Marián Hajdúch.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dokonce Dostála označil za sociopata. Expert na zdravotnické právo se nevyhnul kritice ani ze strany některých členů Pirátů. Ti ho podobně jako třeba zástupci koalice Spolu či hnutí STAN kritizovali za to, že by svými postoji jako ministr zdravotnictví nešel příkladem a svými projevy nahrává zatvrzelým odpůrcům očkování.

Tagy: