Učitelka z Bíliny, která zemřela na covid, nebyla očkovaná. Spoléhala na imunitu

Pietní místo

Bílina truchlí za učitelku

Obyvatele Bíliny na Teplicku v pondělí zasáhla smrt oblíbené učitelky na místní základní škole. 47letá pedagožka podlehla covidu. Poté, co se nakazila, se nejdříve týden léčila doma. Když se dostala do nemocnice, bylo již pozdě. Podle informací webu Blesk.cz nebyla očkovaná, protože spoléhala na imunitu.

„Její neočekávaný odchod je pro nás všechny velmi bolestnou a nenahraditelnou ztrátou. Navždy zůstane v našich vzpomínkách, myšlenkách a srdcích,“ napsala její nejbližší kolegyně a ředitelka školy Barbora Schneiderová.

Zesnulá učitelka jí dělala poslední tři roky zástupkyni, na škole působila od roku 2002. Na otázku, proč nebyla očkovaná proti covidu, Schneiderová nechtěla odpovědět. Dotaz označila za příliš soukromý.

Podle informací webu Blesk.cz pedagožka sázela na protilátky po prodělané nákaze. S covidem se totiž prala už loni, tehdy ovšem s lehkým průběhem. Když se virem nakazila znovu, nejdříve se léčila doma. Její stav se ale nakonec prudce zhoršil. Když byla o týden později hospitalizována, nemohla už skoro dýchat.

Hodná a upřímná učitelka

Zpráva o smrti šokovala celou Bílinu. Ve středu vzniklo před základní školou pietní místo. Lidé z celého města tam přinášeli květiny a zapalovali svíčky. Škola na počest zemřelé učitelky nechala nad vchodem vyvěsit černý prapor.

„Byla hodná a upřímná,“ zavzpomínal na kantorku jeden z žáků. „Měli jsme ji na výtvarku a občas u nás suplovala češtinu. Byla opravdu velmi milá, hodná i vtipná. Hodiny s ní byly opravdu zábavné,“ popsala další z jejích studentek.

Učitelka napsala také jako spoluautorka několik učebnic českého jazyka. O své žáky se ale zajímala i mimo školní lavice. „Když jsem v deváté třídě byla na rekonvalescenčním pobytu, tak mi dokonce poslala milý dopis,“ dodala Petra.

Nákaza se v Bílině začala nekontrolovatelně šířit v minulých týdnech. Do karantény muselo téměř šest stovek žáků i pedagogů.

Tagy: