Dostálová: Češi budou platit migrační šílenství. Nesmysl a šíření strachu, ohradil se Farský

Jan Farský a Klára Dostálová

360° (249)

Češi budou sponzorovat šílenství – tak vidí migrační pakt europoslankyně Klára Dostálová (ANO). Uvedla to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Proti jejím výrokům o migračním balíčku se ve vysílání důrazně ohradil europoslanec Jan Farský (STAN). Dostálová podle něj říká „nesmysly“ a šíří strach.

Europoslankyně Klára Dostálová chce azylové řízení přesunout mimo území Evropské unie. „Jakmile se uprchlík dostane na půdu EU, je už pozdě,“ podotkla. Připomněla přitom, že existují případy uprchlíků trhajících své pasy, aby nebylo možné identifikovat, ze které země přišli. To však podle Farského migrační pakt řeší. Posiluje biometrickou identifikaci uprchlíků. „Aby byli odhalitelní, i když změní pasy nebo vizáž,“ doplnil europoslanec.

ČTĚTE TAKÉ: Nerudová ostře ke Konečné: Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

„Lžeme si do kapsy. Biometrické údaje neurčí, odkud uprchlík pochází,“ uvedla Dostálová s tím, že migranty proto nebude kam vracet. „To, co udělal váš pan ministr (Vít Rakušan), je zrada,“ prohlásila.

Podle Farského jsou však zradou naopak slova Dostálové. „Přesně to šíří strach mezi lidmi a škodí celé Evropě. To, co říká paní Dostálová, není pravda,“ reagoval na europoslankyni ve vysílání CNN Prima NEWS. Její výroky si navíc podle něj vzájemně odporují. „Říká, že je špatně, že na pakt musíme dva roky čekat, než bude účinný, a zároveň, že je k ničemu. To se přece vylučuje, jsou to nesmysly,“ namítl Farský.

Paktem to nekončí

Migrační pakt je podle něj prvním výrazným krokem k omezení migrace. Jeho schválením navíc práce neskončila. Farského stranický šéf, ministr vnitra Vít Rakušan, prý naopak na půdě Evropské unie velmi aktivně jedná o dvoustranných smlouvách a rychlejší návratové politice. „Nikdo nepřestal jednat tím, že byl migrační pakt schválen. Naopak, práce pokračuje,“ podotkl Farský v pořadu 360°.

Europoslankyně hnutí ANO však trvala na svém tvrzení. „Tohle šílenství nebudeme sponzorovat z našich daní místo toho, abychom se těch uprchlíků zbavili,“ shrnula Dostálová. „Tohle je další lež, kterou šíříte dlouhodobě. Mohla byste si už konečně přečíst ten migrační pakt,“ reagoval Farský.

Migrační balíček členské státy EU potvrdily letos v polovině května. Počítá mimo jiné s efektivnějšími kontrolami migrantů i s rychlejším vracením neúspěšných žadatelů o azyl do zemí původu. Zavádí také princip, že těm zemím unie, které jsou přetíženy migračním tlakem, ostatní pomohou buď tím, že od nich část migrantů převezmou, anebo je podpoří finančně či materiálně. V jednotlivých členských státech by měl migrační pakt začít platit do poloviny roku 2026.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Síkela dostane v komisi jeden z klíčových postů. Von der Leyenová mu zřejmě svěří energetiku

Tagy: