Síkela dostane v komisi jeden z klíčových postů. Von der Leyenová mu zřejmě svěří energetiku

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Spekulace o portfoliu

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už rozhodla o obsazení klíčových postů ve svém novém týmu. Energetické portfolio připadne českému ministru průmyslu a obchodu Jozefu Síkelovi. V úterý o tom s odvoláním na své zdroje informoval portál deníku Die Welt, podle kterého by von der Leyenová sestavu nové komise mohla oznámit už tento týden.

Místopředsedou EK a zároveň komisařem pro hospodářství a obnovu po pandemii nemoci covid-19 by se měl stát Ital Raffaele Fitto ze strany Bratři Itálie nynější premiérky Giorgie Meloniové.

ČTĚTE TAKÉ: Maďarsko dělá mírovou pseudodiplomacii, říká Lipavský. V čem je schůzka v Bruselu trestem?

Pokud se informace Die Welt potvrdí, získá Česko pro eurokomisaře oblast, kterou si přálo. Síkela v minulosti opakovaně hovořil o tom, že klíčovou otázkou pro budoucnost země jsou inovace, mimo jiné v oborech spojených s rozvojem obnovitelných zdrojů energie a jiných nízkouhlíkových zdrojů. Síkela rovněž podporuje investice do rozvoje jaderné energetiky.

Jasné už delší dobu je, že novou šéfkou unijní diplomacie se stane bývalá estonská premiérka Kaja Kallasová, která už získala potřebnou podporu prezidentů a premiérů zemí EU.

Někdejší lotyšský premiér Valdis Dombrovskis se podle Die Welt ujme jako místopředseda komise témat rozšíření unie a obnovy Ukrajiny, která se od února 2022 brání ozbrojené ruské agresi.

Teresa Riberaová, která je dosud španělskou ministryní životního prostředí, bude mít jako místopředsedkyně komise na starosti sociální, digitální a ekologickou transformaci.

Francouz Thierry Breton má vést oblast průmyslu a strategické autonomie.

Eurokomisařem pro obchod bude zřejmě Nizozemec Wopke Hoekstra.

Zkušeného slovenského diplomata a dlouholetého člena EK Maroše Šefčoviče si von der Leyenová vybrala jako komisaře pro odbourání byrokracie a meziinstitucionální otázky.

Poláka Piotra Serafina, někdejšího šéfa kabinetu bývalého předsedy Evropské rady Donalda Tuska, pověří podle německého listu rozpočtovými záležitostmi.

Jasné také podle Die Welt je, že von der Leyenová povede komisi, ve které budou dominovat muži. Ne všechny státy totiž vyslyšely její přání, aby navrhly mužského i ženského kandidáta. Do komise, kterou von der Leyenová vytvořila v prvním funkčním období, si vybrala 12 žen a 15 mužů.

Budoucí komisaři budou muset ještě absolvovat slyšení před relevantními výbory Evropského parlamentu, které obvykle některé z kandidátů odmítnou. O týmu pak musí plénum EP hlasovat jako o celku.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Durynské „tsunami hněvu“: Krajně pravicová AfD ovládla volby. Kancléř mluví o hořkosti

Tagy: