Dostálová: Vláda nejedná a nikdo jí nevěří. Podle Výborného dialog hluchoněmých nemá smysl

Klára Dostálová

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 26.11.2023

Vládě nikdo nevěří už ani nos mezi očima, v Partii Terezie Tománkové to řekla exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Vadí jí, že vláda dostatečně nekomunikuje s odboráři v souvislosti s pondělní stávkou. To však odmítá ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle něj kabinet jednání vede, ale odbory jednat ani nechtějí, protože hrají vlastní politickou hru.

„Vládě dneska už prostě nikdo nevěří, jak se lidově český říká, ani nos mezi očima,“ uvedla Dostálová.

ČTĚTE TAKÉ: Naštvání lidí je masivní, vláda by měla jednat, řekl Středula. Pohrozil opakováním protestů

To je podle ní důsledek toho, že vláda s odbory pořádně nejedná. „Vy říkáte, že jednáte, ale až na poslední chvíli. Nikde jsem v médiích nezaznamenala, že by to mělo být prioritou pana premiéra. Kdy jednal s odbory? Nasazuje jednotlivé ministry. Když už jsem se těšila na to, že vystoupí v televizi a řekne něco, aby uklidnil situaci, no tak ty lidi ještě více popudil arogantním vystoupením a do stávky pak vstoupilo mnohem více škol,“ reagovala na slova premiéra Petra Fialy (ODS), že je stávka nezodpovědná.

Podle Výborného ale nechtějí odboráři jednat. „Dialog můžete vést, když ho vedete s někým, kdo o něj má zájem a naslouchá. Když je hluchý a nechce naslouchat, tak je to potom dialog hluchoněmých a ten opravdu k ničemu nevede,“ reagoval ministr zemědělství.

Jednání podle něj probíhají častěji než za předchozí vlády. „Jednání v rámci tripartity či sociální dialog se dějí na standardní bázi, možná pravidelněji, než to bylo za vlády našich předchůdců,“ řekl v Partii ministr.

Protesty mají podle něj politické důvody. „Když si vzpomenu, že jedním z prezidentských kandidátů byl pan Středula, když vidím, že na odborářských demonstracích vystupují zástupci opozice, včetně bývalého premiéra, kladu si otázku, jestli ta věc také nemá politický kontext,“ dodal.

S tím však Dostálová nesouhlasila. „Určitě to není politická hra odborů, tohle mě opravdu velmi mrzí,“ řekla v Partii.

Tagy:
stávka Petr Fiala Klára Dostálová Josef Středula odbory Partie Terezie Tománkové vláda Marek Výborný