MAPA: Které školy budou v pondělí zavřené? Podívejte se, jak to bude vypadat u vás

V pondělí budou ve školách prázdné učebny

Do pondělní stávky se zapojí téměř 70 procent základních, středních a mateřských škol. Do odhadu odborářů spadají i školy, které se připojí do stávky jen částečně a budou fungovat v omezeném režimu. V článku se můžete detailněji podívat, jakých škol se protest týká a které zůstanou na začátku příštího týdne uzavřené.

Pondělního protestu se zřejmě zúčastní přes 3 600 škol. Uvádí to Učitelská platforma, která mapuje jednotlivé školy zapojené do stávky.

Podle Učitelské platformy se školy ještě nedávno stále přihlašovaly, o rozhodnutí vstoupit do stávky ale musí ředitelé škol informovat rodiče alespoň tři pracovní dny předem. Poslední možnost tedy měli ve středu.

Důvodem stávky je mimo jiné požadavek většího přísunu peněz do školství. Odbory také kritizují, že má klesnout objem peněz pro nepedagogické pracovníky, kam patří kuchaři, hospodáři, ekonomové nebo školní psychologové. Učitelé jako problém vidí i snižování maximálních počtů hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu.

V Česku je podle ročenky ministerstva školství celkem přes 4 200 základních, téměř 1 300 středních a asi 5 400 mateřských škol. Většinu základních a mateřských škol zřizují obce, u středních škol je nejčastěji zřizovatelem kraj. Požadavky regionálního školství symbolicky podporuje také celý vysokoškolský odborový svaz. Hodinovou výstražnou stávku podpoří i 13 fakult vysokých škol, mezi nimi například Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.

Protest má podporu i u vychovatelů, kteří pracují v domovech dětí a mládeže nebo ve výchovných ústavech. Demonstraci uspořádá i Iniciativa Studenti pro školství.

Je to nezodpovědné, říká premiér Fiala

Jako nezodpovědnou označil stávku po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje, že je důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér Fiala.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chtěl pondělní stávku odvrátit vyjednáním dalších pěti miliard korun z rozpočtu pro příští rok. Ministr se také sešel v úterý s předákem školských odborů Františkem Dobšíkem. Podle něj je vláda připravena zvážit převedení čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy. To by se mělo ale stát až v průběhu příštího roku.

Tagy: