Oprava tanků z Ukrajiny zatím vázne. Státní VOP má dostat z červených čísel kontrakt se Švédy

ředitel státního Vojenského opravárenského podniku Marek Špok

Státní Vojenský opravárenský podnik (VOP) čelí červeným číslům. Jeho ředitel Marek Špok má plán, jak firmu dostat do plusu. Slibuje, že platy se zaměstnancům snižovat nebudou. Podnik podepsal miliardový kontrakt na spolupráci se švédskou firmou BAE, která má Armádě ČR dodat bojová vozidla pěchoty CV90.

Začněme Ukrajinou, jak daleko je v tuhle chvíli spolupráce na opravách tanků T64?
Je třeba si uvědomit, že Ukrajina je ve válce a není jednoduché k nám dostat zničenou techniku z Ukrajiny na opravu. Každopádně jsme připraveni, máme lidi i technologie a můžeme tyto věci dělat. Bohužel jsme ještě nic do této chvíle neopravovali, ale jsme na to připraveni.

Když se podíváme na hospodaření podniku, jako laik nerozumím tomu, že obranný průmysl vzkvétá a soukromí zbrojaři vykázali za loňský rok miliardové zisky. Jak je to s VOP CZ? Proč se zdá, že hrozí, že skončí v červených číslech?
V červených číslech nebude. Přijali jsme opatření, která jsme probírali na dozorčí radě. Musíme si uvědomit, že VOP je státní podnik, takže musíme dodržovat všechny zákonné podmínky, včetně zákona o veřejných zakázkách. Což v praxi znamená, že musíme vysoutěžit každý šroubek, který v továrně potřebujeme. Nemůžeme se chovat jako soukromé firmy, které se potkají, dohodnou na ceně a záhy dostanou od dodavatele, co potřebují. Nám trvá vysoutěžit některé dodávky i tři měsíce. V horším případě, pokud někdo podá nějakou připomínku a vše skončí na ÚHOS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže), tak se lhůta prodlužuje klidně až na půl roku.

Proč tedy státní podnik nedostává zakázky od státu napřímo?
Je to způsobeno faktem, že nemáme 80 procent zakázek pro zadavatele (ministerstvo obrany), na rozdíl od ostatních státních podniků, které tuto podmínku splňují. Abychom zachovali kompetence, technologie, know-how v oblastech jako je třeba svařování vojenské techniky, přešli jsme na civilní výrobu. Díky tomu jsme zachovali pracovní místa, udrželi si ve fabrice zaměstnance, kteří jsou úzkoprofiloví. V letošním roce jsme měli pro zadavatele 15 procent, nicméně už máme nasmlouvané zakázky na příští rok ve výši 41 procent, a můj cíl je dostat se do pěti let právě na těch 80 procent.

Zmínil jste, že jste dozorčí radě představil svůj plán, jak dostat podnik do černých čísel. Mohl byste některé nastínit?
Máme plán, jak budeme snižovat náklady a plnit výnosy. Je pravda, že na dozorčí radě někteří byli hodně skeptičtí, ale víme, co musím udělat, abychom plán naplnili.

Znamená snižování nákladů a platů?
S odborovou organizací jsme se dohodli, že platy zůstávají na úrovni, která byla. Jediné, u koho se to změnilo, je vedení, všichni jeho členové budou mít o 10 procent snížený plat. V případě, že naplníme plán, jak máme, dostanou peníze vyplaceny zpětně.

Máte slíbenou zakázku spolupráci se švédskou firmou BAE, která má AČR dodat bojová vozidla CV90. Jak je spolupráce daleko?
Máme podepsanou smlouvu, jsme připraveni plně vyhovět všem požadavkům, které na nás BAE klade při realizaci projektu. S radostí můžu konstatovat, že při jejich návštěvě u nás ve fabrice byli překvapení mírou připravenosti našeho podniku. Naši lidi komunikují, máme průběžně telekonference, všechno běží, jak má, a jsme připraveni armádě od roku 2026 začít dodávat vozidla, která potřebuje k naší obraně.

V jednom z rozhovorů jste zmínil, že čelíte různým tlakům. Odkud jsou a jaká je v podniku atmosféra?
V tuto chvíli už je situace stabilizovaná. S odbory jsme našli způsob komunikace a nastavili jsme si pravidla i do budoucna. Předpokládám, že nějaké komunikační nedorozumění je zažehnáno a budeme pokračovat dál. Je pravda, že v poslední době čelím silnému mediálnímu tlaku, který je založen na nepravdivých informacích, které jsou v oblasti domněnek. Musím s tím dál pracovat, protože VOP si zaslouží svoji pozici na trhu. Je určena k tomu, aby sloužila armádě. To je náš primární účel.

Tagy:
technologie Ukrajina oprava Česko státní podnik Armáda České republiky Marek Špok Vop