Krok od jaderné pohromy: Raketová ponorka se 140 lidmi selhala, nekontrolovaně mířila ke dnu

Ke zkáze značných rozměrů mohla vést porucha systémů v ponorce britského námořnictva, jež je vybavena jadernými zbraněmi. Posádka hlubinného plavidla typu Vangard však na poslední chvíli zaznamenala, že něco není v pořádku, a pohotově zareagovala. Incident je již věcí šetření. Armádní jaderný program nebyl údajně nijak ovlivněn. O incidentu píše web Daily Mail.

Náhlá porucha vedla k tomu, že se ponorka vybavená jadernými raketami typu Trident začala postupně potápět do hlubiny, kde již hrozí fatální poškození způsobené vysokým tlakem. Na palubě bylo při hlídkové misi v Atlantiku 140 členů posádky. Hloubkoměry v přední části stroje přestaly fungovat, takže se obsluha domnívala, že k žádné výrazně změně nedošlo, píše web Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Odvrácená strana kryptoměn: Těží z nich zločinci i Hamás. Úřady volají po zpřísnění regulací

Pozvolný pád do nebezpečné hloubky zaznamenala posádka až poté, co je o skutečné hodnotě sestupu informovalo až druhé zařízení v zadní části ponorky. Nalodění inženýři tak ihned zareagovali a stroj spolu s jaderným reaktorem zastavili na poslední chvíli.

„Sice není úkolem inženýrů kontrolovat dosaženou hloubku, ale jakmile zjistili, jaká je její hodnota, uvědomili si, že je něco opravdu špatně,“ uvedl pro web The Sun zdroj. „Ponorka se nacházela v hloubce, v níž není složité katastrofě zabránit, ale pokud je této hodnoty ponoru skutečně dosaženo, celá posádka musí být v pohotovosti na svých místech,“ vysvětlil.

„Kdyby klesání pokračovalo i dále, nemá cenu přemýšlet o tom, jaký by byl býval rozsah katastrofy,“ shrnul pro web zdroj.

Incident neovlivnil chod armády

I když není známo, jaké hloubky vojenský prostředek dosáhnul, maximální hodnotou pro tento typ plavidla je podle oficiálních údajů 500 metrů. Incident se začal ihned vyšetřovat, aniž by údajně jakkoliv ovlivnil britskou vojenskou taktiku takzvané teorie odstrašování. Královská armáda Spojeného království disponuje čtyřmi druhy ponorek s jadernou sílou - jedná se o již zmíněnou třídu HMS Vanguard, dále Vengeance, Victorius a Vigilant. Podmořské stroje mají na délku více než 149 metrů.

Dosud není známo, o jakou ze čtyř ponorek třídy Vanguard se jedná. V provozu jsou aktuálně pouze dvě; zbylé stroje se přestavují a podrobují námořním testům. Ač plavidla této třídy pojmou až 192 jaderných střel, v současné době jich mohou převážet pouze 48.

Podle stanoviska Královského námořnictva pokračuje program v plnění svých závazků, přičemž ponorky jsou stále nasazeny po celém světě, kde „udržují bezpečnou situaci nejen pro Velkou Británii, ale i pro její spojence“. „I když nehodláme zveřejňovat bližší detaily vzhledem probíhajícím operacím, můžeme ujistit, že bezpečnost posádky je vždy naší nejvyšší prioritou,“ dodalo vedení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šlo to podle plánu, říká po explozi Muskovy rakety Yemi. Popsal výcvik před letem k Měsíci

Tagy: