Dostupnější bydlení? Ať developeři dají pět procent hotových bytů městům, navrhuje ČSSD

Matěj Stropnický

ČSSD k současné politické situaci

Sociální demokraté v pondělí navrhli pět bodů, jak v Praze udělat bydlení dostupnější. Jeden z nich počítá s tím, že pět procent hotových bytů z výstavby developerů nad 500 m² připadne obcím a městům. Návrhy na tiskové konferenci představil kandidát do Sněmovny za ČSSD Matěj Stropnický.

„Chceme, aby se zavedla povinnost developerů, aby pět procent dokončených bytů připadlo městu. To by následně mohlo tyto byty distribuovat lidem, kteří se na trhu s bydlením uplatnit nemohou,“ popsal na tiskové konferenci ČSSD Stropnický jeden z pěti bodů návrhu, podle kterého by se v Praze mělo zajistit dostupnější bydlení.

ČSSD dále navrhuje, aby do fondu dostupného bydlení směřovalo místo dosavadních dvou celkem pět miliard ročně. „Teprve tehdy bude výstavba skutečně markantní. Byty budou obsazovány lidmi, kteří budou mít regulované nájemné. Na trhu vytvoří úplně novou situaci,“ vysvětlil kandidát do Sněmovny za ČSSD.

Sociální demokraté také chtějí sankcionovat ty, kteří byty vlastní, ale nepronajímají. „Je potřeba se podívat na prázdné byty a najít způsob, jak sankcionovat ty, kteří byty vlastní a nepronajímají je, protože to také zvyšuje cenu bytů pro nájemní bydlení v Praze. Sankce za byt neobsazený déle než šest měsíců v každém kalendářním roce má být ve výši průměrného měsíčního nájmu,“ navrhují.

Daň má začít u čtvrté nemovitosti

Stropnický také uvedl, že by se od čtvrté nemovitosti měla zavést progresivní daň. „V jedné nemovitosti člověk žije, další má připravenou pro potomky, další je rekreační objekt, ale od čtvrté nemovitosti to začíná být podnikání. Takže daň má začínat u ní a pak má razantně růst,“ zdůraznil zástupce ČSSD.

Chce také, aby poslanci podpořili návrh zákona o veřejně prospěšných bytových společnostech v podobě, ve které je předložen Sněmovně poslancem Jana Birkem. K zákonodárné iniciativě se má podle Stropnického připojit Praha jako hlavní město.

Tagy: