U hranic s Českem se protrhla přehrada: Přívalová vlna brala vše, co bylo v cestě

Dramatická je situace napříč Polskem. Na snímku auto v zaplavené ulici v Glucholazech na jihu země, 15. září 2024.

V Polsku se u hranic s Českem protrhla přehrada

V polském městě Stronie Ślonskie nedaleko českých hranic se v neděli protrhla přehrada, ulice zaplavila přívalová vlna. Informuje o tom list Gazeta Wyborcza a další polská média. V jižním Polsku, podobně jako v Česku, od pátku vydatně prší. Lijáky rozvodnily některé řeky a říčky v regionech.

Město Stronie Ślonskie, které leží v Kladském okrese a nachází se zhruba deset kilometrů od českých hranic nedaleko Javorníku, odpoledne zaplavila voda z protržené přehrady. Deník Rzeczpospolita napsal, že přehrada nevydržela nápor vody. „Je to masakr,“ řekl polským médiím jeden z místních.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně těžce zasáhly i Rakousko. Úřady mluví o katastrofě, při zásahu zemřel hasič

Přehrada dříve podle listu Gazeta Wyborcza chránila před vodou Stronie Ślonskie i nedaleký Londek-Zdrój, nyní ale přívalová vlna ničí vše, co jí stojí v cestě. V Kladsku může voda překonat hodnoty z ničivých povodní v roce 1997 a vystoupat na více než sedm metrů.

„Ve městě Stronie Ślonskie a okolí dochází ke katastrofální situaci. Dolním tokem řeky Biała Lądecka a dále povodím řeky Nysa Kłodzka se bude v nejbližších hodinách pohybovat potenciálně rekordní povodňová vlna, možná větší než ta z roku 1997. Nastává poslední okamžik k evakuaci z ohrožených oblastí. Je nutné bezodkladně dodržovat doporučení úřadu,“ uvádí se na sociálních sítí polská Storm Observers Network.

V Kladském okrese přetekla v noci na sobotu už jiná přehrada. Pod vodou je již i okresní město Kladsko. „Bitvu jsme prohlásili, město je zaplaveno,“ řekl polským médiím starosta Michal Piszko. Hladina řeky Kladská Nisa vystoupala na téměř 6,5 metru, z břehů se vylil i zhruba kilometrový kanál Mlynowka.

Tagy: