Povodně těžce zasáhly i Rakousko. Úřady mluví o katastrofě, při zásahu zemřel hasič

Silné povodně zasáhly i Rakousko, nejhorší situace je v Dolních Rakousích (15. 9. 2024).

Reportér Jakub Říha z Kateřinek

Se silnými dešti a povodněmi se potýkají také v Rakousku. V Dolních Rakousích čelí některé obce stoleté vodě. Řada toků se již vylila z břehů, úřady vyhlásily oblast za postiženou katastrofou. Při jednom ze zásahu zemřel hasič, uvedla hejtmanka spolkové zemi Johanna Miklová-Leitnerová. V noci také začalo ve vyšších polohách sněžit. Na některých místech již došlo preventivně k evakuaci, píše web merkur.de. Dění za hranicemi popsal přímo z místa reportér CNN Prima NEWS Jakub Kůš.

Podle mluvčího státního velení ve spolkové zemi Dolní Rakousy Klause Stebala se situace „přiostřila“, jak uvedl v sobotu. Hasiči zasahovali v regionu u 160 případů, většinou šlo o odklízení škod po silném větru, připomíná web merkur.de.

ČTĚTE TAKÉ: Velká voda změnila obce v Česku k nepoznání. Hladiny během těžké noci rostly, kde je nejhůře?

Více než čtyři desítky obcí v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy byly vyhlášeny za oblasti postižené živelní pohromou. Stav katastrofy byl dosud vyhlášen v 42 obcích v dolnorakouských okresech Zwettl, Horn, Kremže, Tulln a Gmünd.

Předpovědi meteorologů se prý zhoršují. V neděli by mohlo dojít k tomu, že se voda přelije z přehrady Ottenstein. „Obce a okresní úřady se připravují na preventivní evakuaci a informují konkrétně postižené osoby,“ uvedl zástupce zemského hejtmana Stephan Pernkopf. V některých obcích začaly evakuace již v pátek večer, to se však týkalo převážně zahrádkářských kolonií a chatových oblastí.

Jaká je situace na vodních tocích ve vašem kraji?

Úhrnné srážky mají dosáhnout hodnoty až 230 milimetrů, převážná většina řek by měla kulminovat v noci na pondělí. Situaci na místě popsal i reportér CNN Prima NEWS Jakub Kůš. „Během soboty komplikoval situaci silný vítr. Připraveny jsou mobilní protipovodňové zábrany podél Dunaje. Tok by mohl v pondělí dosáhnout průtoku až třicetileté vody,“ přiblížil.

V noci na neděli začalo v převážně horských oblastech sněžit. V lyžařském středisku Horní Taury (Obertauern) napadlo až půl metru sněhu, přičemž první vločky se zde zpravidla objevují až v listopadu. Mokrá sněhová pokrývka však na mnoha místech způsobuje lámání větví stromů a jejich popadání na komunikace, dopravní služby jsou tak v pohotovosti.

Ve Vídni zaznamenal hasičský sbor 150 výjezdů za posledních 24 hodin, šlo hlavně o popadané větve a zatopené sklepy. Velké povodně v Dolních Rakousích byly v srpnu 2002 a v červnu 2013. V roce 2002 byla postižena zejména oblast kolem řeky Kamp, hlavně dolní tok a ústí řeky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Máme velký problém, hlásí kraje. Půda už více vody nepobere, expert popsal důležitý proces

Tagy: