Dron pomohl rozmetat oddíl Rusů. Nejezděte sem, šance na přežití je malá, vzkazují Ukrajinci

Od začátku války na Ukrajině se na sociálních sítích objevil nespočet videí, která zaznamenávají úspěchy ukrajinské armády na bojišti. Jedno takové před několika dny sdílela na Facebooku také brigáda rychlého nasazení ukrajinské Národní gardy. Videozáznam z dronu ukazuje, jak Ukrajinci zničili ruský oddíl. Rusům pak poslali ostrý vzkaz.

Úspěšný útok zachytil na kameru ukrajinský bezpilotní letoun. Na záznamu je vidět, jak se skupina asi deseti ruských vojáků pohybuje v zalesněné oblasti ve směru na Bachmut na frontě v Doněcké oblasti. Během chvíle ovšem v jejich bezprostřední blízkosti dopadne několik granátů. „Zůstalo 2,5 Rusa,“ píše se nelítostně v titulcích u videa.

Jak je na záznamu vidět, výbuch skutečně přežili dva vojáci, kteří se snažili odtáhnout svého třetího zraněného kolegu do bezpečí. Na místo ovšem vzápětí opět dopadl granát. V dalším popisku Ukrajinci uvedli, že výbuch přežil už jen jeden voják. Místo toho, aby odešel po svých, se ovšem snažil odplazit.

V popisku pod videem pak brigáda poslala Rusům jasný vzkaz a doporučila jim na Ukrajinu raději vůbec nejezdit. „Příběh ruského uskupení ve směru na Bachmut a jejich seznámení s brigádou rychlého nasazení ukrajinské Národní gardy. Pro nepřítele to měla být hrdinská sága a bílá Lada… Ale vyšel z toho sadistický thriller o hledání smrti na Ukrajině. Nejezděte, chlapci a děvčata, na Ukrajinu zabíjet lidi, protože je velmi malá šance, že se vrátíte,“ vzkázala.

Válka na Ukrajině trvá déle než osm měsíců. Nejtěžší boje se teď podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedou právě u měst Bachmut a Soledar v Doněcké oblasti. „Držíme tam svoje pozice,“ řekl prezident s tím, že Rusko podle jeho informací v bojích na Ukrajině nejspíše od začátku války ztratilo už tolik vojáků a munice jako během obou válek v Čečensku, které se odehrály v letech 1994 až 1996 a 1999 až 2009. Tvrzení válčících stran o vzájemně způsobených ztrátách ovšem nelze v době pokračujících bojů nezávisle ověřit.

Tagy: