Ukrajinu čeká těžká zima. Její infrastruktura je v troskách, výpadky proudu trvají i půl dne

Kyjevem otřáslo několik výbuchů (ilustrační foto)

Ukrajina se připravuje na zimu

Kvůli cíleným ruským útokům je podle prezidenta Volodymyra Zelenského bez proudu asi čtyři a půl milionu Ukrajinců. Zhruba 40 procent energetické infrastruktury na Ukrajině je v troskách. Ti, kdo nechtějí odjet, se musí přizpůsobit a připravit se na dost možná nejhorší zimu, jakou kdy zažili.

Život v Kyjevě a nejbližším okolí je každodenním bojem s nedostatkem světla, tepla, elektřiny či vody. Kvůli rozbombardovaným, nestabilním a neustále opravovaným rozvodným sítím dochází denně k výpadkům elektřiny, které se stále prodlužují až na 12 hodin.

Když přijde výpadek, život se zastaví. Pracovat se nedá, i svíčkami se šetří. „Jdu prostě spát nebo číst a nepracuji. Když světla zase naskočí, neztrácím čas a jdu okamžitě pracovat,“ popsala svůj den pro francouzskou tiskovou agenturu AFP obyvatelka Bilohorodky u Kyjeva Olena Vedmidová.

Podobné výpadky omezují 16 oblastí napříč celou zemí. „Abychom si nabili telefony, dobíjíme si powerbanky. Pracujeme, dokud nám vydrží baterie v počítači. Když nemáme vodu, přichystáme si nějakou do kbelíků a dalších nádob,“ vylíčil den v Charkově Andryj Ovčarenko, jeden z místních.

Pro vodu si lidé chodí i do městských kašen. Kvůli obavám z klesajících teplot, které na Ukrajině padají až k −20 stupňům Celsia, skupují powerbanky, přímotopy, generátory, kamna, deky, svetry. Kde to jde, chystají dřevo na zátop – a to třeba i v panelácích.

Morálku Ukrajinců se ale Rusům rozbít nedaří. Civilisté od prvních útoků na infrastrukturu posílají o to více peněz na armádu. „Dary se 10. října zvýšily možná čtyř- až pětinásobně oproti předchozímu dni,“ sdělil Slava Banik z dárcovské organizace pro ukrajinskou armádu.

Oproti tomu nálada v ruských ozbrojených složkách je nevalná. Podle britského ministerstva obrany začali Rusové na Ukrajině nasazovat jednotky, které mají za úkol pod pohrůžkou zastřelení nutit vojáky v předních liniích k boji.

Tagy: