Kampaň neukončím, napsal Biden demokratům. Volá po semknutí uvnitř strany

Joe Biden v debatě na CNN

Biden vzkázal, že nekončí

Americký prezident Joe Biden v pondělí v dopise adresovaném demokratickým zákonodárcům uvedl, že se bude nadále ucházet o znovuzvolení a neukončí svou kampaň. Je podle něj načase skoncovat s vnitrostranickými debatami a semknout se. O dopise informují agentury AP a Reuters.

Velké pochybnosti o tom, jestli má jednaosmdesátiletý politik pokračovat v souboji s Donaldem Trumpem, vyvolala červnová televizní debata, v níž se současný šéf Bílého domu opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit myšlenky.

ČTĚTE TAKÉ: USA připomínají Sovětský svaz. Smutné a alarmující, že mají jen tyhle kandidáty, říká expert

„Chci, abyste věděli, že navzdory všem spekulacím v tisku i jinde jsem pevně odhodlán pokračovat v tomto souboji, vést ho až do konce a porazit Donalda Trumpa,“ napsal Biden. Zdůraznil, že to nejsou novináři nebo dárci, kdo vybírá kandidáty na prezidenta, ale jen voliči. Poznamenal také, že by nekandidoval, pokud by nebyl pevně přesvědčen o tom, že je tím nejlepším člověkem, který může Trumpa porazit.

Na dopis Biden navázal telefonickým rozhovorem v pořadu Morning Joe televize MSNBC, v němž uvedl, že řadoví demokraté si přejí, aby pokračoval v kandidatuře, a dodal, že je „frustrovaný“ z výzev stranických představitelů, aby z klání odstoupil. „Jsou to velká jména, ale mně je jedno, co si ta velká jména myslí,“ řekl Biden. Kritikům zároveň vzkázal, že pokud to myslí vážně, měli by jej vyzvat na demokratickém nominačním sjezdu.

Bidenův slabý výkon v debatě s Trumpem vyvolal u některých pochybnosti, zda netrpí neurologickou poruchou, jako je Parkinsonova choroba, která může způsobovat potíže s řečí a strnulost, píše agentura Reuters. List The New York Times (NYT) dříve v pondělí napsal, že od loňského léta do letošního jara Bílý dům osmkrát navštívil neurolog a odborník na Parkinsonovu chorobu Kevin Cannard. Zda tam byl kvůli prezidentovi, podle NYT není jasné.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová v pondělí sdělila, že Biden se s Parkinsonovou chorobou neléčí a že byl vyšetřen v únoru a shledán zdravým. Bidenův lékař podle mluvčí uvedl, že další vyšetření v tomto směru nejsou opodstatněná. Napětí na tiskové konferenci však podle televize BBC vyvolala skutečnost, že mluvčí s odkazem na ochranu soukromí odmítla sdělit jména specialistů, kteří v poslední době Bidena navštívili.

Osmasedmdesátiletý exprezident má zatím v průzkumech veřejného mínění náskok. Ten dokázal navýšit právě po televizní debatě, která v řadách demokratů podle pozorovatelů vyvolala paniku.

Začaly se proto objevovat výzvy, aby Biden kandidaturu vzdal a přenechal místo někomu jinému. Prezident, jehož tým se více než týden snaží všechny ujistit, že kampaň zvládne, ve dvoustránkovém dopise poznamenal, že se o otázce, jak postupovat dál, už dostatečně dlouho diskutovalo. „A je na čase, aby to skončilo,“ míní.

„Do demokratického sjezdu zbývá 42 dní a do voleb 119 dní,“ připomněl Biden. „Jakékoli oslabení odhodlání nebo nejasnosti ohledně úkolu, který je před námi, Trumpovi jen pomáhají a nám škodí. Je čas se spojit, postupovat jako jednotná strana a porazit Donalda Trumpa,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Při duelu s Trumpem jsem byl nemocný. Odstoupím jen, když mi to nařídí Bůh, řekl Biden

Tagy: