Brutální záběry CNN z ruského útoku: Okupanti odpálili vůz se zdravotníky, ti nepřežili

Štáb CNN získal exkluzivní záběry z útoku ruských vojáků na ukrajinské zdravotníky a dobrovolníky v Bachmutu. Jejich dodávku zasáhla protitanková střela – po výbuchu na místě zůstalo hned několik mrtvých.

Americký dobrovolník zrovna vystupoval z bílé dodávky, když ji zasáhla ruská střela. Spolu s několika dalšími záchranáři neměl šanci přežít. „Z poslední vteřiny si pamatuji jen velikou ohnivou kouli,“ popsal pro CNN jejich kolega z Estonska, který byl přímým svědkem události.

K TÉMATU: Záběry drtivého ukrajinského úderu: Těla mrtvých okupantů zvýší úrodnost půd, glosuje Kyjev

Tým zdravotníků na místo vyrazil na základě tísňového volání 2. února. Nic přitom nenasvědčovalo tomu, že by mohl být terčem útoku. „Byl tam až děsivý klid,“ líčil Estonec.

Cílený útok

Vojenští experti, kteří záběry analyzovali, uvedli, že vozidlo byla zasaženo protitankovou střelou. O několik minut později navíc přilétla další. „Myslím si, že není mnoho pochyb o tom, že na ně zamířili úmyslně,“ odhadoval dobrovolník.

Rusko i nadále popírá jakékoliv útoky na civilisty. K incidentu se však vyjádřila ruská Vagnerova skupina. Konstatovala, že zemřelí dobrovolníci byli cizí žoldáci.

Tagy:
CNN Ukrajina dobrovolníci zdravotníci Estonsko Rusko Vagnerova skupina zdravotnický pracovník válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu